- 8. dubna 2015 06:00
Věříte, že ovocný cukr je zdravý? Omyl, fruktóza vám může ublížit. Nebo přesněji řečeno: ačkoli si mnoho lidí myslí, že je to zdravější alternativa k bílému řepnému cukru, není to tak. Fruktóza přispívá k nadváze a je jedno, zda sladíte samotným ovocným cukrem nebo zda je v kombinaci s glukózou v glukózo-fruktózovém sirupu, který výrobci používají i kvůli jeho nízké ceně.
Proč se fruktóza nehodí coby náhražka běžného cukru?
Autor: ShutterstockZákladní vysvětlení je vlastně docela jednoduché: fruktóza neboli ovocný cukr se v těle až příliš snadno přeměňuje na tukové zásoby, zvláště když je náš energetický příjem vyšší než výdej. Jinými slovy nejde jen o to, kolik energie z cukrů přijmeme, ale i to, o jaké cukry jde. Je to mimo jiné dáno tím, že fruktóza se na rozdíl třeba od hroznového cukru neboli glukózy vždy metabolizuje pouze v játrech. Takto uložený tuk se navíc ukládá mezi orgány, což je nebezpečnější než podkožní tuk.
Je vážně tak nebezpečná?
Na obezitě dětí mají největší podíl rodiče, kteří jim dávají nevhodná jídla.Autor: profimedia.czAmerický pediatr a velký bojovník proti nevhodnému používání fruktózy Robert H. Lustig tvrdí – a potvrzují to i přibývající studie – že právě fruktóza stojí za epidemií obezity a s ní spojených nemocí srdce nebo cukrovky. Na tyto choroby si přitom lidé zakládají často už v dětství.
Co je to vlastně fruktóza?
Rafinovaný cukr je rychlým zdrojem energie, která ale dlouho nevydrží.Autor: Profimedia.czProč vadí glukózo-fruktózový sirup?
Müsli tyčinka s ovocemAutor: Foto: scomZvláštní pozornost si zasluhuje glukózo-fruktózový sirup, který se v potravinářském průmyslu používá stále častěji. A rozhodně není zdravější variantou běžného řepného nebo třtinového cukru, ačkoli si přesně tohle mnoho lidí myslí. Třeba kvůli tomu, že se objevuje i v různých cereálních tyčinkách, a to navíc na prvním místě, což svádí k domněnce, že je to něco zdravého. Omyl! Přibírá se po něm mnohem více, a to právě kvůli tomu, že je v něm fruktóza. Zatímco sacharózu neboli řepný cukr tvoří fruktóza a glukóza napůl, v sirupu je mnohem více fruktózy. Glukóza se v organismu mění na tuk z pěti procent, fruktóza z celých čtyřiceti.
Čím tedy slavit, aby to bylo zdravé a dietní zároveň?
Cukry často mohou za to, že přibíráme na váze. Když si dáme pozor a z jídelníčku je odstraníme, půjde nám hubnutí mnohem snáze!Autor: Shutterstock.comPodle výživových poradců byste během dne měli sníst maximálně 50 gramů přidaného cukru. Pokud se budete držet tohoto množství, je vlastně jedno, že jde o obávaný bílý řepný cukr. Problém je v tom, jakmile ho zkonzumujete více, přičemž spíše než složení vadí množství kalorií.
/
Klíčová slova: