- 29. března 2015 06:00
Nezáleží na tom, kolik chcete zhubnout. Za každé situace by měl být oběd největším jídlem z celého dne. Když se totiž pořádně najíte, vyvarujete se tím neukojitelných chutí v odpoledních a večerních hodinách, které tolik ohrožují celkový úspěch diety. Při výběru správného oběda byste měli hledět na energetickou hodnotu, má tvořit o něco víc než třetinu denního příjmu, a složení.
Zeleninový salát
Zdravý letní zeleninový salátAutor: SHUTTERSTOCK.COMDalším problémem jsou saláty, které kromě zeleniny obsahují ještě dresink, smažené maso nebo třeba krutony a slaninu. Energetická hodnota takového jídla se vyšplhá do takových výšin, které si ani nedovedete představit. Hlavně ochucené dresinky jsou plné jednoduchých cukrů, které vám zvednou hladinu krevního cukru, jenže ta rychle zase klesne. Budete mít tedy brzy opět hlad. "Pokud už si chcete dát k obědu salát, měl by obsahovat větší porci zeleniny a vždy v kombinaci s potravinami bohatými na bílkoviny," říká doktorka Václava Kunová, odborná garantka Vím, co jím a piju.
Obložená bageta
Při výběru baget byste si měli dát pozor na pečivo, dresink a uzeniny.Autor: Shutterstock.comEnergetická hodnota některých baget sice odpovídá obědu, ale mají příliš vysoký glykemický index. To znamená, že vás zasytí pouze na chvíli a po hodině vám bude opět kručet v břiše. Navíc pečivo sice vypadá dietně, ale aby se takovým skutečně stalo, musela by být bageta celozrnná. Při sebelepší vůli ale seženete maximálně vícezrnnou, kde je stejně na prvním místě pšenice. Jestliže ale nemáte na výběr a nakonec skončíte u pultu s bagetami, sáhněte po wrapu. Mají nižší glykemický index a maso v nich bývá spíše grilované než smažené.
Polotovary a kupované omáčky
Těstoviny penna po sorrentinskuAutor: GalbaniMezi takové zrádce patří třeba omáčky na těstoviny, které poté stačí pouze ohřát. I když to vypadá, že je to samé rajče a koření, ve skutečnosti je v nich schováno velké množství cukru. Navíc jestliže si k tomu dáte těstoviny, které jsou velkým zdrojem sacharidů, zasytí vás to pouze na malou chvíli, a poté budete opět hladovět. Pokud ale na toto italské jídlo nedáte dopustit, připravujte si omáčky doma, z čerstvých surovin, takže budete mít přehled nad tím, co jíte. I těstoviny můžou být o něco dietnější, pokud sáhnete po bezvaječných, celozrnných a správně je uvaříte na skus.
Česká klasika
Svíčková na smetaněAutor: profimedia.czDietní verzi svíčkové připravíte tak, že přidáte zeleninu, smetanu vyměníte za bílý jogurt a do knedlíků dáte místo klasického pšeničného pečiva celozrnné. Hovězí maso můžete vyměnit třeba za kuřecí nebo krůtí. Sice už to nebude ta pravá svíčková od babičky, ale jestliže vás honí mlsná zrovna na tuto klasiku, na určitou dobu jistě vaše chuťové buňky uspokojí.
Polévky
Krémová polévka, pokud k ní přidáte pečivo, se může vyšplhat až na 3000 kJ.Autor: Shutterstock.comJenže pokud jste milovníky pořádných polévek, jako jsou krémové, dělané ze smetany, budeme vás muset zklamat. Mohou mít totiž až kolem tisíce kilojoulů. K tomu si dáte jeden dva rohlíky a rázem jste téměř na třech tisících kilojoulů. Což je rozhodně více, než by oběd měl mít. Navíc krémové smetanové polévky jsou velmi tučné. O něco lépe jsou na tom třeba gulášová nebo dršťková. V tomto případě ale záleží na kvalitě přidaných ingrediencí a na tom, jak moc jsou zahušťovány a čím.
Smažené pokrmy
Smažený sýr s hranolkyAutor: profimedia.czJestli si myslíte, že to vylepšíte smaženým květákem s bramborami, moc si nepomůžete. Stejně jako se smaženým řízkem. Energetická hodnota je sice asi tak o tisíc kilojoulů nižší a brambory nedosahují ani čtvrtiny energie hranolků, ale pořád jde o velmi tučné jídlo, které by se ve vašem jídelníčku nemělo objevovat. Snad jen výjimečně.
Pizza
Pizza Quattro FormaggiAutor: Shutterstock.com
/
Klíčová slova: