Zeleninový salát k obědu? Pouze výjimečně a v kombinaci s bílkovinami!

Zeleninový salát k obědu? Pouze výjimečně a v kombinaci s bílkovinami!
21. března  2015 
 06:00

Často slýchám lidi kolem sebe říkat, že si k obědu dají jen zeleninový salát, protože drží dietu. Jenže pokud si ze salátu uděláte hlavní jídlo, paradoxně tím můžete svému hubnutí akorát uškodit. Zelenina totiž neobsahuje dostatek bílkovin, a tak se odpoledne hladově vrhnete téměř po čemkoliv, co uvidíte. Pokud si ale nedáte říct, tak jej vždy kombinujte s jídlem bohatým na proteiny. 

Salát se na první pohled zdá jako dietní jídlo, ale pokud mu správně neporozumíte, může vám v jídelníčku během hubnutí způsobit pěknou paseku. Ať chcete, nebo ne, je to takové hladové jídlo. Alespoň z psychologického hlediska. "Mnoho lidí ho sní s pocitem dietního jídla a tuto ,újmu´ mají potom tendenci si vynahrazovat jinde," vysvětluje doktorka Václava Kunová, odborná garantka Vím, co jím a piju.

 

Cukry skryté mezi zeleninou

 

Problém je v tom, že zeleninový salát může mít ve výsledku mnohem vyšší energetickou hodnotu, než si myslíte. Kromě zeleniny totiž saláty obsahují spousty dalších složek, které byste si rozhodně samotné během diety nedali. Nejčastěji to bývají nejrůznější zálivky a dresinky. Do nich se přidává mimo jiné také cukr a jedna porce dresinku vás pak vyjde stejně, jako kdybyste snědli jednu dvě kostky cukru. A to byste rozhodně nepoobědvali, ne?

Nejhorší, co může být, je, když do salátu kromě smaženého masa, krutonů a tučného sýra přidáte ještě majonézovou zálivku.
Autor: Shutterstock.com

 

Kromě dresinků a omáček to jsou ještě třeba smažené krutony, nějaký tučný sýr nebo kousky slaniny. Tím se sice zvedne energetická hodnota celého jídla, ale také glykemický index. Pokud si chcete salát něčím dochutit, tak pak formou zálivky na bázi olivového oleje, díky kterému se ze zeleniny lépe vstřebají patřičné vitaminy.

 

Nevyrovnaná glykemická křivka

 

Co je ale zásadní problém, kvůli kterému byste jím neměli nahrazovat oběd, je nedostatek živin. "Zeleninový salát neposkytuje dostatečné množství bílkovinných potravin, neudrží tedy glykemickou křivku v normálních hodnotách," varuje doktorka Václava Kunová.

 

Autor: shutterstock.com

To znamená, že se sice bezprostředně po požití jídla můžete cítit syti, ale po hodině dvou dostanete znovu hlad. Hladina cukru v krvi vám totiž opět klesne. Což se vám může šeredně vymstít v pozdějších hodinách, kdy budete mít tendence sníst vše, co se vám dostane pod ruku.

 

Jsou případy, kdy si s chutí můžete dát salát jako hlavní jídlo. Třeba v horkých letních dnech studený salát přímo vybízí k tomu, abyste si ho dali místo něčeho teplého. I tak si ale hlídejte, aby byl příjem všech živin důležitých pro vaše stravování vyrovnaný.

 

Dopřejte salátu bílkoviny

 

Měl by obsahovat větší porci zeleniny a být zkombinován s jinými potravinami bohatými na bílkoviny. Takže například s hovězím masem, kuřecím, vejcem, sýrem, tofu nebo rybami či mořskými plody.

Ideální je zkombinovat salát třeba s mořskými plody.
Autor: Shutterstock.com

 

"Tučnější mořské ryby jsou ideální. Splní zde jak funkci bílkovin, tak dodají omega-3 nenasycené mastné kyseliny," vysvětluje garantka Vím, co jím a piju, neziskové organizace, která se snaží pomáhat lidem se správným výběrem potravin. Navíc pokud si do salátu přidáte rybu, zasytí vás na mnohem delší dobu.

 

Na druhou stranu rozhodně na zeleninu není dobré zanevřít. Na rozdíl od ovoce ji můžete jíst kdykoliv během dne, ať už vás honí mlsná, nebo máte hlad. Jen jí nesmíte nahrazovat hlavní jídlo. Kombinujte ji třeba s dalšími přílohami k hlavnímu jídlu. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji