8 tipů, jak nepřibrat ani kilo po řízku, svíčkové nebo pizze!

  • 8 tipů, jak nepřibrat ani kilo po řízku, svíčkové nebo pizze!
    13. února  2015 
     06:00

    Vepřový řízek už nikdy! Těstoviny se smetanovou omáčkou to samé! Natož svíčkovou s pěti knedlíky! Pokud jste začali hubnout, možná jste si sami na sebe upletli bič a podobná jídla si zakázali. Čím je však nahradit, abyste si podobně pochutnali, a přitom si drželi nízkou váhu? Poradíme vám. Základem je snížená energetická hodnota vybraných pokrmů, díky tomu se sníží i váš denní energetický příjem. 

     

  • Řízek

    Smažené kuřecí řízky
    Autor: Shutterstock.com

    Vepřový řízek o váze 120 gramů má 2200 kilojoulů, kuřecí nebo krůtí 1820. To není zase tak velký rozdíl, nicméně i ten se počítá. Záleží také na tom, s čím si jídlo dáte. Schválně se podívejte na rozdíl ve dvou receptech. 

     

    Vepřový řízek, hranolky, tatarka: 150 g vepřové krkovice, 150 g hranolků, 2 lžíce tatarky, energie v porci 4380 kJ

    Kuřecí řízek, brambory: 150 g kuřecích prsou, 200 g vařených brambor, 2 lžíce sojanézy, energie na porci 1764 kJ


  • Rizoto s masem a sýrem

    Kuřecí krémové rizoto
    Autor: Profimedia
    Pořádného snížení energie můžete dosáhnout i u rizota. Přečtěte si dva následující recepty, každý je na čtyři porce. 

     

    Vepřové rizoto se sýrem

    400 g vepřové krkovice, 200 g kukuřice, 200 g hrášku, 100 g mrkve, 2 lžíce sádla, 200 g ementálu, 4krát 150 g vařené rýže, energie na porci 3440 kJ


    Kuřecí rizoto se sýrem

    400 g kuřecích prsou, 1 lžíce oleje, 200 g mrkve, 100 g řapíkatého celeru, 100 g hrášku, 50 g sýra typu parmezán, 4krát 150 g vařené rýže, energie na porci 1690 kJ

    Nechcete se vzdát vepřového? Pouhou výměnou krkovice za kýtu ušetříte 350 kilojoulů. Použití malého množství parmezánu místo ementálu – úspora 615 kilojoulů.

  • Těstoviny se sýrovou omáčkou

    Tagliatelle s brokolicovou omáčkou
    Autor: Shutterstock.com
    Co můžete čekat od klasické porce těstovin se sýrem a smetanovou omáčkou? Talíř s 200 gramy těstovin a dvěma deci omáčky bude mít dle tučnosti 1800 až 2800 kilojoulů. Nejhorší je právě tučná omáčka, ale i těstovin je příliš mnoho – takové jídlo si dejte k obědu, k večeři už ne. Abyste vydali tolik energie, kolik jste snědli, museli byste dvě hodiny jet na kole rychlostí deset kilometrů za hodinu. 

  • Pečené kuře s bramborem

    Pečené kuře s bramborem a oblohou
    Autor: Archiv Blesku
    Milujete pečené kuře s bramborem? Porce kuřete o váze 200 gramů a 200 gramů brambor mají 1780 kJ. Pokud chcete, aby mělo jídlo méně, vzdejte se kůže, naopak jídlo nedoplňujte slaninou a brambory nezalévejte máslem. Když půlku brambor nahradíte čerstvou zeleninou, srazíte hodnotu jídla o dalších téměř 300 kilojoulů. Mimochodem, tohle jídlo spálíte, když budete dvě hodiny zametat podlahu. 

  • Lečo s vejci a klobásou


    Tradiční maďarské lečo
    Autor: Shutterstock.com
    Jídlo plné zeleniny, ale bohužel také tuku. Poměrně malá porce o váze 200 gramů má 1800 kilojoulů a může za to především uzenina. A pokud k němu navíc přikusujete chléb, dostáváte se ještě výše – jeden tenký krajíček má zhruba 280 kilojoulů. 

  • Šunková pizza


    pizza
    Autor: Stockfood
    Je celkem jedno, zda si dáte pizzu zeleninovou nebo salámovou, protože její vysoká energetická hodnota je dána především množstvím těsta a sýra, bez něhož si většina lidí neumí pizzu představit. A tak třeba šunková pizza o váze 500 gramů má zhruba 5000 kilojoulů. P
    okud si ji neumíte odepřít, dejte si jen čtvrtku, volte druhy s tenkým těstem a minimální oblohou. Energii z velké pizzy spálíte za tři a půl hodiny intenzivního posilování. 

  • Svíčková s knedlíky

    Svíčková
    Autor: Archiv Blesku
    Vydatné české jídlo. Maso s omáčkou a pěti knedlíky má přibližně 3500 kilojoulů. Jak z něj udělat dietnější? Maso můžete zaměnit za krůtí, rozhodně ho nešpikujte slaninou, knedlíky si dejte jen dva. I tak se ale horko těžko dostanete ke dvěma tisícům kilojoulů. Aby to bylo ještě méně, museli byste jídlo zahustit rozmixovanou zeleninou, nikoli smetanou a jíškou. 
  • Smažený květák, brambory



    Květákové placičky
    Autor: Profimedia
    Květák je zelenina, ale jakmile ho usmažíte, o dietě nemůže být řeči. Porce sestávající z 200 gramů brambor a 200 gramů smaženého květáku má 2900 kilojoulů, přičemž se to ještě dá zvednout tatarkou. N
    ení nutné si ke květáku dávat brambory, ale ještě lepší volbou je květák připravený jako mozeček. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji