Pět nejlepších cviků na tvarování postavy, bez kterých se neobejdete

  • Pět nejlepších cviků na tvarování postavy, bez kterých se neobejdete
    15. února  2015 
     06:00

    Mít postavu jako ze žurnálu, komu by se to nelíbilo? Jak se ale správně hýbat a které cviky dělat, abychom kýžených křivek dosáhly? Ve vašem hubnoucím plánu by rozhodně nemělo chybět těchto základních pět figur! "Zvládnete je v pohodlí domova i v parku. A některé vám možná připomenou školní léta,“ říká s úsměvem trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová.

  • Posilování hýždí, nohou, středu těla

    Tento cvik vám dost možná není neznámý – třicetidenní výzva, při které máte v této poloze vydržet vždy o chvíli déle, prolítla už snad celým internetem. A jak na ni? Lehněte si na břicho, opřete se o lokty a zvedněte tělo do roviny. Nepropadejte se v bedrech a celé tělo držte rovně, jako prkno. V této pozici vydržte dle zdatnosti co nejdéle. Nastavte si 30 sekund a časem zkoušejte své maximum.
    Cvičení na hýždě a nohy
    Autor: Shutterstock.com
  • Střed těla podle pilates

    Dopřejte harmonii svému tělu a pohrajte si trochu se svou rovnováhou a osou! Postavte se na všechny čtyři, ruce mějte pod rameny a kolena pod boky. Narovnejte záda tak, abyste je neměla ani vyhrbená, ani prohnutá. Při výdechu pomalu natáhněte pravou ruku dopředu a zároveň s ní levou nohu dozadu. S nádechem vraťte končetiny nazpět a opakujte cvik s levou rukou a pravou nohou. Při cvičení dbejte na dýchání, plynulý pohyb a vytahujte se za končetinami (co nejvíce dopředu za nataženou rukou a dozadu za nataženou nohou). Opakujte 5krát na každé straně, cvičte 3krát týdně.
    pilates
    Autor: Shutterstock.com
  • Zadek a stehna

    dřepy
    Autor: Profimedia.cz
    Tohle je opravdu výzva! Dřepy na jedné noze vám ale pomůžou zpevnit zadek a stehna, přesně v místech, kde je to nejvíce potřeba. A navíc zlepšíte svou rovnováhu. Pokrčte levou nohu v koleni za sebe do pravého úhlu. Přidržujte se stolu nebo zábradlí, představte si, že si sedáte na židli za sebe, a přitom krčte pravou nohu do dřepu. Nevytáčejte kotník levé nohy, noha musí být celá v rovině. Opakujte 8krát na obou nohou, cvičte dvakrát až třikrát týdně.
  • Paže a záda

    Klasické kliky nebo také lehčí varianta, a to kliky prováděné o zvýšenou podložku – rukama se zapřete o pohovku, postel nebo lavičku v parku. Dlaně musí být na šíři ramen (přesně pod rameny), zpevněte záda a břicho (záda by neměla být prohnutá, hrozí následná bolest beder), rozkročte mírně nohy, pomalu krčte lokty, dole udělejte pauzu a rychle se vraťte do výchozí pozice. Opakujte 10krát až 12krát ve 3 sadách, mezi nimi minutu odpočívejte. Cvičte třikrát týdně.
    kliky
    Autor: Shutterstock.com
  • Břicho

    Správně prováděné sklapovačky umějí zázraky. Lehněte si na záda, natáhněte ruce a nohy. Při výdechu zvedněte ruce (a s nimi celý trup) a nohy a snažte se dotknout kotníků. S nádechem si lehněte, ale nepokládejte ruce na podložku. Cvičte třikrát týdně.
    Sklapovačky
    Autor: Shutterstock.com

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji