Dieta slavných: Jezte jenom maso, zapomeňte na sacharidy a zhubnete!

Dieta slavných: Jezte jenom maso, zapomeňte na sacharidy a zhubnete!
1. února  2015 
 06:00

Jessica Biel, Matthew McConaughey nebo Gwyneth Paltrow. Tyto celebrity a mnoho dalších si oblíbily dietu, při které se jí téměř jen maso. Jde o paleodietu, která je založená na tom, že z jídelníčku vynecháte všechny sacharidy, mléčné výrobky a nahradíte to vše masem. Jakýmkoliv. Klidně i tučným! 

Dříve, než se rozhodnete vrátit se k jeskynnímu stylu stravování, musíte si pečlivě rozmyslet, zda do tohoto světa chcete skutečně vstoupit, či nikoliv. V tomto případě nejde jen o úpravu stravování, ale z paleodiety se musí stát váš životní styl. Musíte tomu kromě jídelníčku přizpůsobit i spousty dalších věcí. Tedy ne, že byste se museli začít odívat do kůží a hledat si vhodnou jeskyni...

Jezte, kolik chcete

Paleodieta je založená na tom, že naprosto zakazuje veškeré sacharidy obilného původu a přílohy, jako jsou brambory, rýže a těstoviny. Naopak hojně podporuje přírodní tuky, takže se připravte na to, že se z vás stanou téměř výhradně masožravci. Filozofií této diety je eliminovat naprosto všechny průmyslově vyráběné potraviny. Na začátek si zapamatujte jedno pravidlo: jezte, kolik chcete, ale přestaňte ve chvíli, kdy jste syti! Nemusíte tedy počítat žádné kalorie ani gramy.

Základem paleodiety je jíst hlavně maso.
Autor: profimedia.cz

Podle odborníků byste měli dávat přednost produktům z lokální výroby, masům z volných chovů a biopotravinám, kde nehrozí průmyslové zpracování. To ale může trochu provětrat vaši peněženku, přece jen jsou tyto potraviny o něco dražší než klasické. Na druhou stranu, uvědomte si, že ušetříte zase jinde. Třeba na pečivu a přílohách. 

Zapomeňte na sacharidy

Obiloviny jsou totiž naprosto tabu. Stejně jako ostatní sacharidy. Je dost pravděpodobné, že zpočátku bude skutečně těžké se bez těchto složek potravy obejít. Zkuste tedy pro začátek ze svého jídelníčku vyřadit třeba jen pšenici a nahraďte ji špaldou nebo pohankou. A postupně ubírejte i je a dostanete se na nula obilovin. Co se týče příloh, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny, takový problém by to být neměl. Je přece spousta jídla (no, v tomto případě nám zbývá už jen maso...), ke kterému si jako přílohu můžete dát zeleninu, ne?

Při sběru jahod si vytipujte nejlepší jahodníky.
Autor: Shutterstock.com

Ta je totiž povolena v plné míře. Společně s masem tvoří většinu vašeho jídelníčku. Jenže jelikož je to jeden z mála zdrojů, ze kterých můžete získat potřebné živiny, snažte se vybírat takové kousky, které jsou energeticky hodnotné. Je to třeba květák, brokolice, mrkev, řepa nebo špenát. Ohledně ovoce však tato dieta tolik benevolentní není. Pokud to jde, snažte se mu vyhýbat, obsahuje skryté cukry, které při hubnutí rozhodně nepotřebujete. Jestli se bez ovoce ale neobejdete, pak se snažte vybírat kusy od místních farmářů, případně v biokvalitě. Řiďte se starými sběrači a jezte hlavně borůvky, jahody, maliny, ostružiny. 

Masa, co hrdlo ráčí!

Naopak čeho si můžete dopřávat do sytosti, je maso! Nemusí být ani libové, klidně pěkně tučné. Což je vlastně i základ celé této diety. Tím, že zásadně omezíte cukry, zpomalí se produkce inzulinu, která má na svědomí právě ukládání tuků. Ale co se týče mléčných výrobků, tady už zase přibrzděte. Originální paleodieta je vůči sýrům naprosto nekompromisní, ale někteří odborníci, kteří se dietou zabývají, přivírají oči. Doporučují ale vybírat pouze skutečně kvalitní sýry: přírodní, tučné, zrající. 

Červené maso versus zelenina? Vítěz je jednoznačný.
Autor: profimedia.cz

Paleolitická dieta obsahuje všechny výživové prvky, pouze vitamin D je v ní obsažen v malém množství, proto byste jej měli dodávat tělu v podobě doplňků stravy. Nezapomeňte také na to, že pokud začnete jíst podle pravěkých lidí, musíte tomu přizpůsobit i další věci. Hubněte pomocí přirozeného pohybu. Kde můžete, choďte! Nejezděte zbytečně autem nebo městskou hromadnou dopravou. Pokud budete chtít cvičit a posilovat, pak k tomu používejte pouze váhu svého vlastního těla. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji