Přídatné látky neboli emulgátory (tzv. éčka) se přidávají do potravin z několika důvodů. Mají vylepšit chuť, přibarvit, prodloužit trvanlivost. Mohou škodit, ale nemusí, některé emulgátory naše tělo naopak potřebuje. Když nám tedy reklama tvrdí, že určitý výrobek je bez éček, a tím pádem zdravý, není to vždycky pravda.
E 100 – kurkumin
Přírodní žluté barvivo se získává z kořenu kurkumy a je to velice zdravé koření. Podporuje trávení, čistí játra a posiluje žaludek. Obsahují ho kari koření, vanilkové dezerty, ale i sýry, jogurty nebo zmrzliny, margaríny, hořčice.
E 440 – pektiny
Želírující látky se získávají z ovoce, hlavně z citrusové kůry a jablek. Zahušťují, stabilizují a pojí mnoho potravin, hlavně marmelády a džemy, sirupy, zmrzlinu, želé, bonbony… Pektin pomáhá proti průjmům.
E 101 – riboflavin
Je to vitamin B2. Barví zelenožlutě a pro naše tělo je nezbytný. Má vliv na zdravou kůži, dobré dýchání. Najdete ho v kukuřičné mouce, sýrech, margarínech, ale i v pečivu nebo těstovinách a cereáliích.
E 300 – kyselina L-askorbová (vitamin C)
Obsahují ji hlavně ovoce a zelenina. Posiluje imunitu, dodává energii, podporuje správnou funkci kostí a cév. Získává se z hroznového cukru. Přidává se do džusů a šťáv nebo jako konzervant.
E 901 – včelí vosk
Bílá nebo žlutá látka, která voní po medu. Je to emulgátor, který zlepšuje kvalitu potravin. Používá se ve žvýkačkách, pomáhá vytvořit lesklý povrch na ovoci, cukrovinkách nebo čokoládových výrobcích. U ovoce prodlužuje trvanlivost.
E 140 – chlorofyl
Zelené barvivo se získává obvykle vylouhováním trávy nebo jiných zelených bylin. Používá se k obarvení omáček, sladkostí, žvýkaček nebo olejů. Snižuje hladinu cholesterolu, hojí rány a pomáhá při chudokrevnosti.
E 322 – lecitin
Přírodní antioxidant obsahuje každá živá buňka. Získává se hlavně z vaječných žloutků, rostlinných olejů, sójových bobů. Najdete ho v cereáliích, pečivu, margarínu, ale i cukrovinkách.
E 160 – karoten
Barví žlutě až oranžově. Posiluje imunitu, srdce, preventivně působí i proti rakovině plic nebo žaludku. Obsahují ho mrkev, špenát, rajčata nebo brambory. Přidává se do sýrů nebo margarínů, majonéz i dezertů.
E 150 – jednoduchý karamel
Nejčastější barvivo, které najdete v potravinách. Jídlo díky němu dostane hnědou barvu. Vyrábí se zahříváním cukru a barví se s ním nápoje na bázi coly, cukrovinky, pivo, rum, čokoláda, ale i některé pečivo nebo instantní pokrmy.
E 410 – karubin
Je to vláknina, která se získává ze semen rohovníku obecného, známého jako karob či svatojánský chléb. Zahušťuje mléčné výrobky, přidává se do nanukových dortů nebo pečiva.
E 161 b – lutein
Další žluté přírodní barvivo. Přidává se do zmrzliny, mléčných výrobků nebo margarínů. Lutein posiluje zrak, preventivně chrání před plicními onemocněními.