Pět důvodů, proč zůstat doma a necvičit. A pozor, to nejsou výmluvy!

  • Pět důvodů, proč zůstat doma a necvičit. A pozor, to nejsou výmluvy!
    9. září  2016 
     06:00

    Tak schválně, jak dlouho vám trvá, než si vymyslíte dostatečnou výmluvu pro to, abyste nemuseli jít cvičit? Vsadím se, že občas to ani tak dlouho netrvá a za jejich dramatičnost by se nemusel stydět lecjaký romanopisec. Tak abychom ulehčili vašemu svědomí, máme pro vás pár důvodů, proč dneska zůstat doma a nevyběhnout. A pozor, nejsou to výmluvy!

  • Špatné načasování

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Je po půlnoci a vy jste se zrovna rozhodli, že půjdete v šest ráno cvičit? To není úplně dobrý nápad. Tělo potřebuje trochu regenerovat a jakmile byste měli spát pět a méně hodin, mohli byste si uškodit. Podle výzkumů i jedna chybějící hodina spánku může ovlivňovat mnoho pochodů v našem těle. Zvýšili byste si tím hladinu stresových hormonů stejně jako hormonů regulujících pocit nasycení a hladu. Pokud byste to praktikovali pravidelně, ohrožujete zdraví svého srdce a cév. Neznamená to ale, že byste museli cvičení vypustit úplně. 
  • Necítíte se dobře

    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se necítíte ve své kůži, nemá smysl přepínat  síly. Nemusí jít hned o chřipku, stačí i nachlazení nebo rýma. V tu chvíli totiž váš krevní oběh jede na vyšší obrátky, než je zvyklý. A teď si představte, co by s ním udělalo, kdybyste jej zatížili ještě pohybem! Tělo potřebuje energii na léčbu nemoci a pohybem navíc byste mu ji akorát brala. Jestli se necítíte ve své kůži, tak trénink raději o pár dnů odložte. V případě, že byste to nemohli vydržet, dejte si skutečně lehký trénink, spíše třeba procházku než těžké kardio. 
  • Jste přetažení

    Autor: Shutterstock.com
    Stejně tak byste si měli dát pohov, jestliže vás bolí svaly ze včerejšího tréninku. Odborník na zdravý životní styl, Pavel Suchánek, říká, že člověk by měl trénovat třikrát týdně, tedy obden. Tvrdá cvičení totiž způsobují malé, neviditelné trhlinky ve svalové tkáni. To je to, co vás potom bolí. A důsledek tvrdého tréninku se musí nejprve zacelit, než mu dáte zase co proto. Jestli jste den předtím dali do těla třeba jen rukám a dnes se chystáte na nohy, buďte opatrní a nepřehánějte to. Hrozí totiž riziko, že některou část těla přetížíte. A že si ublížíte třeba natržením svalu. Jestli máte za sebou silový trénink a bolí vás celé tělo, pověste pro dnešek raději běhací boty na hřebík. 
  • Cítíte klouby

    Autor: Shutterstock.com
    Kdykoliv vyběhnete, rozbolí vás koleno, lýtkový sval nebo třeba kyčel? Tak to pozor! Vaše tělo právě vztyčilo červenou vlajku, něco není v pořádku! Klouby se časem samozřejmě opotřebovávají, pokud k nim nejsme šetrní, mohou se nám pomstít. Najděte si raději pohyb, při kterém nebudete danou část těla namáhat, a dejte tělu chvíli odpočinout. Pokud obtíže nevymizí, navštivte fyzioterapeuta nebo ortopeda a svůj problém řešte. Jinak si koledujete o utržení vazu nebo stresovou zlomeninu.
  • Jste unavení

    ....
    Autor: shutterstock.com
    Únava nemusí být jen výmluva. Jestliže jste unaveni jeden, dva dny, o nic nejde a naopak byste se měli hýbat. Cvičení ve vás rozproudí energii a zaplaví tělo endorfiny, budete se okamžitě cítit mnohem svěžejší. Ale v případě, kdy se cítíte unaveni déle jak čtrnáct dnů v kuse, vypněte na chvíli. Pokud víte, čím je únava způsobena, pak se snažte hodit co nejdříve opět do normálního módu. Jestli ale příčina není jasná, raději vyhledejte lékaře, mohlo by jít o nějaké autoimunitní onemocnění. 

    Delší únava může být způsobena i přehnanými tréninky. Pak si také dejte na chvíli pauzu. Vaše výkony budou ztrácet na kvalitě a takové cvičení je pak k ničemu. A opět se vracíme k tomu samému - hrozí tu vyšší riziko toho, že si můžete ublížit. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji