Nejčastější chyba při běhání, které se dopouštíme: Děláte ji také?

Nejčastější chyba při běhání, které se dopouštíme: Děláte ji také?
19. srpna  2016 
 06:00

Stáhnout vlasy do culíku, obléct legíny, zavázat boty a vyběhnout. Udělaly jste všechno? Nezapomněly jste náhodou na něco? Třeba na protažení? Spousta "rekreačních" běžců ho podceňuje, přitom strečink může ovlivnit celý trénink. 

Jestli jste tolik natěšená na běh, že se ani nestihnete předtím protáhnout, měla byste zpomalit. Protože by se mohlo stát, že dřív nebo později si budete muset od běhání dát na chvíli pohov, a to v rámci rekonvalescence zranění kloubů nebo svalů. Strečink před běžeckým tréninkem není totiž důležitý jen pro efekt, ale pomůže vaše tělo správně nastartovat. 

Zatímco po tréninku se soustředíte hlavně na protažení svalů, před ním si musíte vzít na paškál klouby. "Před během je důležitý dynamický strečink," říká trenérka Radka Vandasová. To znamená kroužení velkými klouby, které se běhu zúčastňují. To jsou boky, kolena, kyčle.

Rozhýbejte se! 

Začněte od středu těla, kde je největší tělesná teplota, poté pokračujte kyčlemi, koleny a kotníky. Plynule přejděte v horní polovinu těla, protože ačkoliv při běhání cítíte zejména nohy, i horní část dostává zabrat. Nezapomeňte tedy na ramena, lokty, zápěstí, ale ani na krční páteř a šíji. 

Jak jste na tom s fyzičkou, poznáte i podle toho, zda jste schopni uběhnout kilometr pod deset minut.
Autor: Shutterstock.com

I když to pro někoho může představovat ztrátu času, strečink je důležitý kvůli tomu, abyste se nejen vyvarovala případných zranění, ale také abyste tělo před během zahřála. Proto by měl být dynamický. Tělo se tak lépe psychicky i fyzicky připraví na to, že ho čeká nějaký výkon, a tak zmobilizuje všechny síly. 

 

Kyslík do svalů

Stejně tak byste se neměla snažit uběhnout stovku za pár vteřin jako olympijští sportovci, ale dát si prvních pár minut na rozběhání. Dáte tak prostor kyslíku, aby stihl rovnoměrně zásobovat nejen orgány, ale i svaly. Dostatečné okysličení vás pak brání před případnými křečemi.  

Video se připravuje ...
Naučte se provádět správně strečink před během! • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji