Ukažte nohy do šatů! Naučte se správně dělat dřepy a půjde to samo!

  • Ukažte nohy do šatů! Naučte se správně dělat dřepy a půjde to samo!
    24. června  2016 
     06:00

    V zimě je to jednoduché. Nohy, u kterých nemáme dojem, že by byly přímo výstavní, schováme do kalhot, případně je zašněrujeme do kozaček a nikdo nic nepozná. Jenže teď, v parných dnech, prostě musíme s pravdou ven. Málokomu se asi chce pařit se v dlouhých kalhotách. Výhodou posilování svalů na nohou je, že při něm spalujete i spousty kalorií! 

  • Dva v jednom

    Autor: Shutterstock
    Velkou výhodou je, že když se rozhodnete posílit svaly na nohou, tak u toho budete i spalovat více tuků. Tato partie je totiž největší na našem těle, takže při jejich posilování naše tělo bude muset vyvinout více energie. Ať už tedy budete dělat výpady nebo dřepy, buďte si jista, že kromě pevnějších svalů se budete moct radovat i ze spalování tuků. 
  • Dřepy

    Video se připravuje ...
    Pevné nohy a pěkný zadek? Nejlépe zabírají dřepy, naučte se je dělat správně • VIDEO: Marie Šilhová
    Snad nejlepším a nejefektivnějším cvikem, který byste měla provozovat, pokud chcete získat pevné nohy (a nejen je), jsou dřepy. Jenže aby byly opravdu efektivní, musíte je dělat pořádně. Tedy po celou dobu je potřeba mít chodidla na zemi, žádné stoupání na špičky, kolena by nikdy neměla jít přes vaše chodidla. Dřep by měl být v plném rozsahu, tedy žádných pět centimetrů dolů, pět centimetrů nahoru. Nohy můžete mít rozkročené, jak chcete. Samozřejmě že čím blíže k sobě je budete mít, tím těžší provedení dřepu bude. 
  • Výpady

    Při výpadech byste měli mít nohy v úhlu 90 °.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně důležitými cviky, jako jsou dřepy, jsou samozřejmě výpady. Ruce si dejte v bok a jednou nohou vždy nakročte dopředu. Nechte koleno přední nohy spadnout až téměř na zem, ovšem ne úplně. Ve spodní poloze by obě kolena měla zaujímat polohu 90°. Stejně jako u dřepů, i tady si hlídejte, aby koleno nešlo před špičky prstů u nohou. To samé opakujte s druhou nohou. Můžete samozřejmě dělat i výpady do stran, ale lépe budete kontrolovat výpady vpřed. Pokud máte doma nějakou zátěž, třeba činky, můžete dělat výpady s nimi.
  • Židle o zeď

    Zacvičte si za pomoci obyčejné židle
    Autor: Shutterstock.com
    Snad nejméně oblíbený cvik, protože skutečně bolí. Najděte si v místnosti prostor u zdi a postavte se k ní zády. Lehce podřepněte, jako kdybyste si sedala na židli. Držte v kolenou 90° a stehna mějte ve vodorovné poloze. Měla byste přitom cítit zejména stehenní svaly. Na začátku si dejte nejprve tři sady po třiceti vteřinách, postupně zvyšte na 45 sekund. 
  • Na špičky!

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě posilování byste také měla mít dostatek kardio cvičení. Můžete ale volit takové sporty, u kterých dostanou zabrat hlavně nohy. Začněte rychlou chůzí. Choďte, kde to jen jde. Dohromady byste ale měla denně být v pohybu alespoň třicet minut. Až budete doma, pro zpevnění lýtkových svalů si zahrajte na baletku: choďte po špičkách. Uvidíte, jak po chvíli budete cítit lýtkové svaly! 
  • Do vody

    Plavání v bazénu je pohoda
    Autor: profimedia.cz
    Mezi další sporty, které jsou ideální pro tvarování zejména spodní části těla, patří jízda na kole, tanec nebo plavání. V bazénu se vám navíc rozpohybuje lymfa, a tak jestli trpíte otoky nohou, plavání vám od nich pomůže. Stejně dobře funguje například i aqua aerobik. Pokud kromě posílení svalů chcete i něco spálit, tak volte raději plavání. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji