Kdo běhá, měl by pít limonádu, aby spálil více kalorií. Pozor na džusy!

Kdo běhá, měl by pít limonádu, aby spálil více kalorií. Pozor na džusy!
15. dubna  2016 
 06:00

Ať už se potíte v tělocvičně nebo máte v nohou desítky kilometrů při jízdě na kole, nikdy nesmíte zapomínat na pitný režim. Obyčejná voda je sice fajn, dodá vám potřebnou hydrataci, ale jestli chcete v zátěži vydržet delší dobu, po cvičení se necítit unaveně, měli byste být co do výběru pití trochu kreativnější. A třeba si dát i sladkou limonádu. 

Bez tekutin během fyzické zátěže se neobejdeme. Nejde jen o to, že pocit žízně nám to vlastně nedovolí, ale i o to, že celkové fungování našeho těla bude bez pití "haprovat". Protože ta žízeň je jen vrchol ledovce, pod hladinou se skrývá mnohem více důvodů. Tak v první řadě – naše svaly potřebují tekutiny, ty na ně totiž působí jako chladič. A když je nemají, cítíme mnohem dříve únavu. 

Video se připravuje ...
Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje • VIDEO: Igor Hellebrandt

Určitě nechcete po půlhodině odpadnout jako zralá švestka, což by se vám mohlo stát, kdybyste svalům nedodali potřebné minerály. Ty totiž z těla odcházejí společně s vodou. Proto rozhodně není na škodu sáhnout po nějakém iontovém nápoji, který obsahuje sodík. Ten totiž pomáhá zachovat správnou hladinu tělních tekutin. A na to se pak vážou i další minerální látky. 

Správná dvojka

Iontové nápoje obsahují sodík.
Autor: Shutterstock.com
Kromě sodíku ale potřebujeme pro udržení správného tempa také energii. A tu můžeme klidně získat z cukrů. "Slazené nápoje jsou vhodné, pokud fyzická aktivita trvá déle než třicet čtyřicet minut. Můžeme si tedy dát i cukrem slazené nápoje," vysvětluje Pavel Suchánek, výživový specialista. Zároveň ale varuje před 100% džusy. Mívají větší podíl vlákniny a cukru, což může ohrozit správné vstřebávání tekutin. 

Kromě toho mají cukry v pití i další výhodu. "Existují studie, které dokládají, že přitom spálíme více kalorií, a to i když započítáme energii přijatou právě ze slazených nápojů," říká Pavel Suchánek. To zní jako naprostá bomba. Můžete si klidně dát colu, malinovku nebo sprite, kterým se jinak kvůli obsahu cukru vyhýbáte, a přesto budete hubnout! 

Cukry nás motivují

No, když půjdeme s pravdou ven, tak ty spálené kalorie navíc nejsou samozřejmě z toho, že vypijeme limonádu, ale díky většímu fyzickému výkonu, ke kterému nás cukr vybičuje. Podobně fungují i nápoje s kofeinem, ale jen u dospělých osob. V kombinaci s cukrem a vitaminem C se z nich stávají spalovače.

Stačí hodina bez vody při sportu a už jde o mírnou dehydrataci.
Autor: Shutterstock.com
 

Ovšem neplatí, že by kofein sám ukusoval z tuků, ale tato kombinace oddaluje pocit únavy, takže jsme schopni fyzickou aktivitu protáhnout a provozovat ji na intenzivnější hladině, čímž spálíme více energie za delší časové období. A s tím samozřejmě půjdou pryč i tuky. Nicméně nezapomeňte na to, že i přestože vás slazené nápoje mohou nakopnout, nepatří mezi nejzdravější složky našeho jídelníčku. Na to myslete.

Nezapomínejte pít po sportu

Proteinový nápoj pomůže obnovit poškozené svaly.
Autor: Shutterstock.com
Pitný režim ale musíme dodržovat i po skončení fyzické aktivity. Místo cukrů je teď ale potřeba doplnit syrovátkový typ bílkovin, aby se obnovily poškozené svalové buňky. Tento typ bílkovin se nachází v různých proteinových nápojích. Po skončení nějakého sportování bychom jich měli vypít zhruba 500 ml. Ale ne najednou, postupně. 

Při sportu bychom pak měli mít přísun tekutin co patnáct minut. Míra záleží samozřejmě na tom, v jakých podmínkách sportujeme. Proto berte v potaz, jestli cvičíte venku, kde je třicet stupňů, nebo v klimatizované tělocvičně. Dále také závisí na tom, jak jsme zavodnění a jak moc intenzivně cvičíme. Je jasné, že při rychlosti pět kilometrů v hodině na kole potřebujeme méně  tekutin než při rychlosti běhu deset kilometrů v hodině. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji