Výzva Jizerská 50: Jak si vybrat ty správné běžecké lyže

Video se připravuje ...

Vybrat si ty správné lyže je důležité

23. prosince  2015 
 05:00

Profesionální sportovci samozřejmě používají jiné lyže než někdo, jako jsem já. Nemohu o sobě tvrdit, že jsem začátečník, i když co se závodění týče, tak určitě. Naposledy jsem vyhrála závody na lyžáku v osmé třídě, takže to už dávno odvál čas. Jak a na čem tedy mohu zvládnout uběhnout Jizerskou 50? Poradila jsem se s odborníkem.

Pokud jde o rozdělení běžeckých lyží, tak se liší v několika ohledech. Jiné běžky jsou na klasický styl a jiné na bruslení. Dalším rozdílem je skluznice. Ta je buď hladká, nebo se šupinkami. Pro nadšence se doporučují spíš lyže se šupinkami, protože je nemůžete promazat. To se o hladkých říct nedá. Na hladkých skluznicích se musí dobře namazat, aby jely tak, jak potřebujeme a to bývá občas věda.

Musíme si také vybrat správnou délku a ta nezáleží na tom, jak jsme vysocí! Vše se odvíjí od toho, kolik vážíme. Takže malí lidé při těle mohou mít úplně stejně dlouhé lyže jako hubení a vysocí. Je rozdíl v délce turistických lyží a sportovních. „Turistická lyže je kratší a tvrdší, také je širší, aby mohl jezdec lépe držet rovnováhu a měl nad lyžemi větší kontrolu,“ vysvětloval nám specialista z Hervis sportu.

Video se připravuje ...
Co je to stoupací komora a proč je důležitá • VIDEO: Adam Balažovič

Důležitým hlediskem při výběru lyží je ovšem to, čemu se říká stoupací komora. „Stoupací komora funguje tak, že když má člověk třeba šedesát kilo, postaví se na lyže, tak na každé z nich je třicet kilo a v tu chvíli lyže jede jen po špičce a patce a to co je pod nohou je nad sněhem ve vzduchu. Ve chvíli, kdy se odrážíme, tak prošlápneme lyži, a to minimálně šedesáti kilogramy a více. V té chvíli se povrchu sněhu dotýká stoupací vosk nebo na lyžích se šupinami, šupiny a lyže se může odrazit. Pokud si tedy vybíráte běžky, postavíte se na ně, tak kdyby šel někdo s papírkem v ruce, zatím co vy na nich stojíte, musí papír pod vámi v místech té stoupací komory protáhnout, nesmíte se v těchto místech dotýkat země, pokud se dotýkáte, musíte zvolit jiné lyže.“

Samozřejmě nezahálím a v rámci tréninku na Jizerskou 50 jsem si byla minulý týden zaběhat s trenéry z Nike run club. Bylo to moje poprvé a bylo to super. Hlavně se oteplilo, takže běhat venku a ještě okruh, který vedl od Mánesa, přes Kampu, nahoru na Letnou, na Střelecký ostrov a zpět, to byla pecka. Běžíte a ještě se přitom můžete kochat krásami Prahy. Zkuste to někdy taky!

Gabi Nike run
Autor: Gabi Röhrichová

 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji