Pondělí 7. října 2024
Svátek slaví Justýna, zítra Věra
Oblačno 16°C

Jarní penne s chřestem

Jarní penne s chřestem
11. května 2011 | 08:37

Chřest je skvělý nejen samotný, jednoduše upravený, ale i jako jedna z ingrediencí lehkých jídel. Například na italský způsob s těstovinami.

Na 4 porce:

* 340 g penne či jiných těstovin
*170 g zeleného chřestu
*170 g zelených fazolek, očištěné a pokrájené na 3 cm kousky
*170 g vyloupaného mladého hrášku
*1 lžíce extra panenského olivového oleje
*1 nasekaná cibule
*1 nasekaný stroužek česneku
*115 g nakrájených malých žampionů
*1 lžíce polohrubé mouky
*240 ml suchého vína
*4 lžíce kysané smetany
*2 lžíce posekaných čerstvých bylinek (petržel, tymián apod.)
*sůl a pepř

Postup:

1. Těstoviny uvaříme ve vodě 10 - 12 minut. Necháme důkladně okapat.

2. Chřest nakrájíme na kousky dlouhé 3,5 cm a konečky s hlavičkou odložíme. Zbylé kousky chřestu, zelené fazolky a hrášek dáme do hrnce s vařící vodou a necháme povařit 5 minut. Přidáme chřestové hlavičky a vaříme další 2 minuty. Necháme důkladně okapat.

3. V pánvi rozehřejeme olej. Cibuli osmažíme 3 - 4 minuty, dokud není měkká. Přidáme česnek a žampiony a smažíme za občasného míchání další 2 minuty.

4. Vmícháme mouku, pak postupně přiléváme víno a za stálého míchání necháme povařit na slabém ohni, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme smetanu, bylinky, sůl a pepř. Pak do omáčky vložíme uvařenou zeleninu a pomalu prohříváme na mírném ohni ještě 1 - 2 minuty.

5. Těstoviny rozdělíme na 4 nahřáté talíře a přelijeme omáčkou. Můžeme podávat posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Autor: lesk.sk, Kbak