Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

Fotografie
19. dubna 2010 | 16:31

SERIÁL: Kouzlo tohoto receptu spočívá v jeho jednoduchosti. Chřest totiž není třeba předem vařit. V chutné marinádě změkne sám.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 kg zeleného chřestu
parmezán dle chuti
2 PL másla

na marinádu:

panenský olivový olej
jemný ocet nebo pár kapek citronové šťávy
1 ČL medu
4 stroužky česneku (nebo podle chuti)
hrubě mletá mořská sůl
drcený pepř
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn)

Postup:

Chřest dobře omyjeme, zakrátíme mu konečky a spodní polovinu škrabkou oloupeme. Očištěný vyrovnáme do zapékací misky bohatě vymazané máslem. V misce si připravíme marinádu z olivového oleje, octa (nebo citronové šťávy), medu a čerstvě utřeného česneku. Přidáme nadrobno nasekané bylinky. Dobře rozmíchanou marinádou pokapeme připravený chřest a necháme ho tři hodiny odpočinout. Marinovaný chřest ochutíme hrubě mletou mořskou solí a drceným pepřem. Nakonec bohatě posypeme strouhaným parmezánem. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.