Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krémová polévka s bílým chřestem a krevetami

ilustrační foto
21. dubna 2010 | 15:23

SERIÁL: Chřest už dávno není jen delikatesou pro bohaté. Obohatit může jídelníček každého gurmána. Zkuste lahodné spojení bílého chřestu a krevet ve smetanovém krému.

Krémová polévka s bílým chřestem a krevetami

Budete potřebova (na 4 porce):

200 g bílého chřestu
3 menší brambory
1 šalotka (pokud nemáte, použijte červenou cibuli)
1,2 l silného kuřecího vývaru
1,5 dcl smetany
2 PL másla másla
80 g mrkve
1-2 PL medu
120 g očištěných krevet (mohou být i zmažené)
sůl
bílý pepř

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Šalotku nasekejte nadrobno a dejte do hrnce. Přidejte brambory, zalijte vývarem a vařte do měkka. Přidejte povařený chřest, nakrájená na kousky (asi 8 hlaviček chřestu si schovejte na ozdobení). Směs rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi rozpusťte máslo a zhruba 5 minut na něm duste očištěnou a na tenké nudličky nakrájenou mrkev. Přidejte med a krevety a znovu krátce poduste. Před podáváním vložte do každé porce mrkev s krevetami. Dozdobte hlavičkami chřestu.