Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recept na věčné mládí? Jezte lahodný chřest!

Když budete vědět, jak na to, stane se chřest určitě vaší oblíbenou lahůdkou.
27. května 2012 | 10:26

Labužníci jej odedávna nazývají králem zeleniny. Tato lahůdka má navíc úžasné léčivé a regenerační účinky, které znali lidé už před mnoha tisíci lety. Navíc je oceňovaný jako potravina zvyšující sexuální apetit!

Chřest pomáhá udržet naše tělo v dobré formě a posiluje celý organismus a jeho vitalitu. Obsahuje hodně vody, bílkoviny, vlákninu, málo tuků a sacharidů. Je vhodný i v dietním jídelníčku.

100 g chřestu má jen 94 kJ. Obsahuje také vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové (100 g chřestu dodá tělu 37 procent doporučené denní dávky). Je bohatý i na vitamin C, betakaroten a minerální látky – draslík, zinek, vápník, fosfor, hořčík a železo.

chřest
Autor: Profimedia.cz

Snižuje krevní tlak

Důležitou roli hraje množství draslíku v chřestu. Obecně ho totiž přijímáme málo, a naopak míváme nadbytek sodíku, hlavně v podobě soli.

Proto má tolik lidí problémy s vysokým tlakem. Draslík pomáhá tělu sodík vyplavovat, a tak vlastně preventivně snižovat krevní tlak.

Kdy je nejlepší?

Čerstvý chřest je k dostání prakticky po celý rok, nicméně ten nejlepší a nejchutnější je k dostání pouze v sezoně, tedy od poloviny dubna do konce června.

K nejznámějším z mnoha odrůd chřestu patří chřest bílý, zelený a fialový. Pěstuje se hlavně ve Francii, Belgii a Itálii, ale i na Slovensku a dokonce i u nás.

chřest
Autor: Profimedia.cz

DRUHY CHŘESTU 

Základní druhy chřestu se liší podle barvy: bílý, zelený a fialový. Za nejlahodnější se považuje chřest bílý, s co možná nejsilnějším stonkem. 

JAK S CHŘESTEM ZACHÁZET V KUCHYNI? 

* Výhonky opláchněte a oloupejte škrabkou na brambory – musíte ho oloupat dobře, protože jinak si zkazíte chuť vlákny, která nejdou překousnout.

* Bílý chřest se loupe asi 20 cm pod hlavičkou až ke konci, zelený a fialový stačí loupat jen v dolní třetině.

* Před vařením je praktické stonky svázat nití a do vroucí vody pak můžete přidat sůl, cukr, citronovou šťávu nebo česnek či bobkový list – voda by měla sahat těsně po hlavičky stonků.

* Vařit by se chřest měl bez poklice asi 10 (zelený a fialový) až 12 minut (bílý) – záleží hodně na tom, jak silné a tvrdé jsou výhonky – na rozdíl od těstovin se vaří více doměkka (ne „al dente“), protože pak nemá optimální chuť.

chřest
Autor: Profimedia.cz

Autor: Silvie Risová, Kema