Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Fotografie
23. dubna 2010 | 17:24

SERIÁL: Bílý chřest patří mezi nejjemnější zeleninu. Cení se tím víc, čím jsou jeho výhonky bělejší. V kombinaci s lososem, sýrem a smetanou jde o opravdovou delikatesu.

Bílý chřest zapečený s lososem a bramborami

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

400 g bílého chrestu
600 g brambor
400 g filetu z lososa
40 ml zeleninového vývaru
40 ml bílého vína
150 g strouhaného sýra
150 g zakysané smetany
1 vejce
1 ČL cukru
2 ČL másla
sůl
pepř
šťáva z jednoho citronu
svazek zelené petrželky

Postup:

1. Chřest očistěte, oloupejte a vložte do hrnce spolu s cukrem, 1 ČL másla, trochou osolené vody. Vařte pod pokličkou slabým varem asi 15 minut. Uvařený chřest nakrájejte na špalíčky dlouhé asi dva centimetry.

2. V jinem hrnci uvařte brambory ve šlupce. Hotové oloupejte a nakrájejte je na "měsíčky".

3. Maso z čerstvého lososa pokrájejte na menší kousky. Vložte na rozpálenou pánvičku, zalijte vývarem a bílým vínem a asi čtyři minuty maso duste. Podušené vyjměte a nechte dobře okapat.

4. Zelenou petrželku nakrájejte nadrobno, smíchejte s nastrouhaným sýrem, vejcem, zakysanou smetanou. Osolte a opepřete.

5. Do máslem vymazané formy dejte chřest, brambory, lososa a vše přelijte ochucenou sýrovou směsí. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia přibližně 20-30 minut.