Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ryby na stole + úžasný recept na jednoduchou úpravu lososa

Ryby jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích a mnoha minerálních látek, které jsou soustředěné zejména v jejich játrech a tuku.
12. ledna 2009 | 07:55

Odborníci na výživu doporučují zařazovat ryby do jídelního lístku dvakrát do týdne, ale v mnohých rodinách se ryby nepřipravují ani jednou měsíčně.

I když víme, že ryby jsou pro naše zdraví velmi dobré, jejich spotřeba je u nás stále nízká. Příčinou bývá nejen nižší kvalita a omezená nabídka ryb, ale i vysoké ceny a také malá informovanost o jejich významu ve zdravé výživě.

Pstruh na víně
Autor: z knihy Recepty ze života (16) vydavatelství Ringier Slovakia

Prospěšné látky

Ryby jsou bohatým zdrojem vitaminů rozpustných v tucích a mnoha minerálních látek, které jsou soustředěné zejména v jejich játrech a tuku. Nejvíce je v nich zastoupený draslík, sodík, hořčík a vápník. Obsahují také fosfor, který je spolu s vápníkem důležitý pro stav kostí. V rybách najdete i dostatek železa, zinku mědi, jódu a druhy vitaminů jako A, D a B. Důležité jsou i omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které v našem těle snižují hladinu cholesterolu a riziko srdečně-cévních onemocnění, zabraňují nadměrnému srážení krve, mají protizánětlivý efekt, působí na dobrý stav vlasů, pokožky a nehtů a v neposlední řadě posilují vývoj mozku, což je důležité zejména pro děti.

Losos s houbovou omáčkou
Autor: z knihy Recepty ze života (13) vydavatelství Ringier Slovakia

Výběr a úprava

Odborníci doporučují konzumovat více mořských než sladkovodních ryb. Výbornými zdroji vzácných kyselin jsou zejména losos, makrela, sardinky, sledi a tuňák. Pozor si dávejte na nadměrnou konzumaci rtuti, kterou obsahuje zejména žralok, tuňák a také mečoun. Nejvhodnější úpravou ryb je dušení. Naopak, ne velmi prospěšné jsou majonézové rybí speciality, uzené a smažené ryby. Když z nich chcete vytěžit co nejvíce, připravte je na vodě nebo rostlinných olejích a jezte s čerstvými zeleninovými saláty.

RECEPT

Losos na česneku

Budete potřebovat:

4 porce lososa
200 ml bílého vína
4 stroužky česneku
1 střední cibuli
1 bobkový list
4 zrnka celého černého pepře
sůl
petrželovou nať nebo pažitku

Postup:
V hrnci zamíchejte víno s kořením, bobkovým listem, rozmačkaným česnekem a nadrobno pokrájenou cibulkou. Přiveďte k varu, vařte pět minut a přidejte osoleného lososa. Povařte ještě deset minut. Hotovou rybu opatrně vyndejte a podávejte posypanou natí nebo pažitkou.

Autor: pod, vin
Diskuse ke článku
.