Správná volba potravin
V páře uvaříte všechno a všechno také dobře chutná, kromě masa. Přestože dietologové slibují, že všechny suroviny připravené tímto způsobem chutná skvěle, maso pustí šťávu a bývá poněkud gumové. Naopak ryby a jiné mořské plody připravené v páře chutnají skvěle. Totéž platí pro zeleninu: nezklame vás karotka, hrášek ani malé brambory.
Nepodceňujte čerstvost potravin
Tento způsob úpravy nechá vyniknout vlastní chuti zvolených surovin. Vybírejte si křehkou a čerstvou zeleninu, nejlépe bezprostředně po sklizni (což není vždy reálné), a čerstvé rybí maso. Zavadlý pórek sice můžete dát do polévky, ale nepočítejte s tím, že by se v páře vzpamatoval.
Koření správnou měrou
Vodu je zbytečné jakkoliv ochucovat, protože pára, byť voňavá, žádnou chuť pokrmu nedodá. Tu podpoří pouze koření a přísady, které jsou v přímém styku s připravovanou potravinou. Rybí maso můžete připravovat na lůžku z tymiánu nebo z jiných čerstvých bylinek. Jinou možností je zabalit potraviny do papíru spolu s kořením podle vlastního výběru: Zkuste například zeleninu na kerblíku a na česneku nebo filet z tresky na šafránu.
Nezapomeňte na omáčky
Jsou totiž nejúčinnější zbraní proti fádní chuti pokrmů vařených v páře. Nejjednodušší je přidat olivový olej nebo oříšek čerstvého másla, který každý pokrm chuťově pozvednou. Ale nabízí se i rafinovanější způsob: Připravte si smetanovou omáčku, kterou můžete netradičně ochutit citronovou kůrou a sekanou pažitkou. Nebo je libo něco lehčího? Pak zkuste čerstvá, nadrobno nakrájená rajčata smíchaná se sekanou cibulkou a bazalkou.