Sacharidy (glukóza, fruktóza, maltóza, sacharóza, laktóza a další) patří mezi tři základní prvky potravy.
Právě intolerance laktózy (mléčného cukru) však patří k nejčastějším potravinovým nesnášenlivostem. Příčinou může být absence enzymu laktázy nebo jeho nedostatečná tvorba. Ruku v ruce s ní jde i intolerance fruktózy (ovocného cukru), jejíž příčinou může být dědičná vada látkové výměny fruktózy nebo vada jejího přijímání ve střevech.
Následkem těchto intolerancí jsou nadýmání, bolesti břicha, průjmy, zácpy, nevolnost, ale i únava, bolesti hlavy a závratě.
V případě, že se vás či blízkých tato diagnóza týká, je třeba se jídel, které laktózu či fruktózu obsahují, vyvarovat. Nemusíte však věšet hlavu. Díky poznatkům moderní medicíny i velkému výběru vhodných ingrediencí na pultech obchodů, si na většině oblíbených jídel můžete pochutnat. Stačí jen vědět, jak na to.
Olivový chléb
(suroviny na 12 krajíců)
Co budete potřebovat:
* 500 g mouky
* 1 balení sušeného droždí
* 2 čajové lžičky soli
* 300 ml vlažné vody
* 100 g oliv Kalamata (v oleji nebo ve slaném nálevu)
* sušené oregano
* pepř
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* tuk a mouka na plech
Jak na to:
1. Z mouky, droždí, soli a vlažné vody uhněťte pevné těsto a nechte je přikryté kynout na teplém místě.
2. Olivy rozpulte a zbavte pecek.
3. Z těsta vyválejte dvě placky, jedna by měla být o kousek větší. Větší placku položte na plech, který jste předtím vymazali tukem a vysypali moukou. Těsto obložte olivami, okořeňte oreganem a pepřem.
4. Přiklopte druhou plackou, okraje dobře přitiskněte a povrch potřete olivovým olejem. Propíchejte a nechte kynout 30 min.
5. Pečte v troubě předehřáté na 180° Celsia asi 30 minut.
Na 1 kus:
Fruktóza: 0,4 g
Laktóza: 0 g
Kalorie: 174
Těstoviny s bazalkou
(suroviny na 2 porce)
Co budete potřebovat:
* 250 g těstovin
* čerstvou bazalku
* 1 polévkovou lžíci olivového oleje extra virgin
* 16 černých oliv
* čerstvě mletý pepř
* sůl
Jak na to:
1. Těstoviny uvařte, sceďte a zchlaďte.
2. Olivový olej rozehřejte v pánvi, ve které smíchejte těstoviny s olivami a bazalkovými listy.
3. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
(můžete servírovat i s tofu, a to smaženým nebo dušeným).
Na 1 porci:
Fruktóza: 0,4 g
Laktóza: 0 g
Kalorie: 542
Pstruh po mlynářsku:
(suroviny na 2 porce)
Co budete potřebovat:
* 2 vykuchané pstruhy
* sůl
* 2 polévkové lžíce neslazeného sójového mléka
* 2 polévkové lžíce mouky
* 1 polévkovou lžíci olivového oleje
* 20 g rozpuštěného másla
* 1/2 citronu
* petržel
Jak na to:
1. Pstruhy omyjte, dobře osušte, osolte zevnitř i zvenku, ponořte do sójového mléka a obalte v mouce.
2. V pánvi rozehřejte olej, vložte do ní pstruhy a chvíli je držte směrem dolů, jinak by se při smažení vlnili směrem nahoru.
3. Smažte asi 5 minut z obou stran dozlatova. Mezitím občas pokapejte rozpuštěným máslem.
Na 1 porci:
Fruktóza: 0,1 g
Laktóza: 0 g
Kalorie: 343
Slaný štrúdl s tofu a mangoldem (špenátem)
(suroviny na 2 porce)
Co budete potřebovat:
Těsto:
* 130 g hladké mouky
* 1 polévkovou lžíci olivového oleje
* asi 1/16 l vlažné vody
* 1/2 čajové lžičky citronové šťávy
* 1/2 zarovnané čajové lžičky soli
* 1 čajovou lžičku olivového oleje na pomazání těsta
Náplň:
* 200 g přírodního tofu
* sůl
* pepř
* muškátový oříšek
* římský kmín
* 1 čajovou lžičku olivového oleje
* 2 polévkové lžíce vysmaženého sezamového oleje
* 200 g listů mangoldu (špenátu)
Jak na to:
1. Těsto: všechny suroviny zpracujte v těsto a hněťte tak dlouho, až bude hedvábně hladké. Pak jej potřete olejem a přikryté nechte odpočívat aspoň půl hodiny.
2. Náplň: tofu nakrájejte na kostičky, osmažte a dejte vychladnout.
3. Těsto na štrúdl vyválejte na pomoučené ploše a potom pokapejte sezamovým olejem a obložte listy mangoldu (okraje těsta nechte prázdné).
4. Osmažené tofu rozdělte rovnoměrně na špenát, štrúdl zaviňte pomocí utěrky a položte na připravený plech. Potřete sezamovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °Celsia asi 30 minut. (V polovině pečení doporučujeme štrúdl přikrýt pečicím papírem).
Na 1 porci:
Fruktóza: 0,9 g
Laktóza: 0 g
Kalorie: 522
Zdroj: recepty byly převzaty z knihy Laktóza a froktóza aneb Co smím vůbec jíst a co mám vařit?, nakladatelství Grada