Blesk vám odpoví nejen na tyto otázky.
● Zdraví lidé mohou jíst průměrně 3 vejce týdně včetně vajec v potravinách, jako například v pečivu nebo těstovinách. Možná se to zdá málo, ale vejce mají velký obsah cholesterolu. Jenže krom něj i prospěšné minerální látky a vitaminy.
● Nechat vejce v lednici můžete nejdéle 28 dní. U starších vajec hrozí nemoc salmonela. Pokud budete připravovat moučník ze syrových vajec, raději použijte čerstvá (do 9 dnů od snesení). Starší vejce vždy musíte převařit alespoň na 75 ˚C.
● Malé tmavé skvrnky na vejci nemusí znamenat nic špatného. Většinou pochází z porodních cest slepice. Čistěte je na sucho, špinavá vody by mohla proniknout do skořápky.
● Zelená barva vařeného žloutku nevadí, je to jen estetická vada způsobená reakcí sirných sloučenin se železem.
● Při velikonočním zdobení používejte jen potravinářská barviva, pak totiž nebude překážet v konzumaci, ani když se barva dostane pod skořápku.
Složení vajíčka
Žloutek
32 % (vajíčko je největší biologickou buňkou, žloutek vyživuje kuře)
Bílek
58 % (obsahuje vodu, proteiny minerály, měl by chránit embryo kuřátka)
Skořápka
10 % (převážná část skořápky vejce je tvořena uhličitanem a fosforečnanem vápenatým, silná je asi 0,3 mm)
Výživové hodnoty
Bílkoviny: 7,5 g (důležité pro svalovou hmotu)
Tuk: 6,5 g
Cholesterol: 230 mg
Vitamin A: 157,9 mg (reguluje růst, udržuje zdravou pokožku)
Vitamin D: 1,7 mg (důležitý pro pevné kosti)
Železo: 1,2 mg (je zodpovědné za dopravu kyslíku v těle)
Vápník: 32,5 g (podporuje strukturu zubů a kostí)
Proč si kupovat bio vejce?
● neobsahují žádné chemické látky, protože nosnice jsou krmeny ekokrmivem
● vejce jsou ručně přebírány a kontrolovány jsou pod přísnější kontrolou EU kvůli dotacím, které biofarma dostává
● mají přirozenější barvu, protože nosnice nejsou dokrmovány beta karotenem
● vejce jsou o něco málo výživově bohatší
Ekologické versus obyčejné a levnější
Hlavním rozdílem mezi bio vejcem a tím z drůbežárny je cena. Bio vejce je totiž skoro třikrát dražší. Balení 6 běžných vajec pořídíte už za 19 Kč, bio vejce nejdou pod 35 Kč. Ale velikost i nutriční hodnota vajec je skoro stejná. Hodně se liší jen podmínky, za kterých jsou chovány slepice.
Biofarmy
● Slepice mají velké venkovní výběhy.
● Jsou krmeny biokrmivem – tedy nejlépe krmivem pěstovaným v ČR (hrách, pšenice, pohanka…), hnojeným pouze hnojem krav, které byly opět krmeny jen jen biokrmivem, žádnými granuláty.
● Slepice snáší zhruba obden, čili není vyčerpaná.
● Ve stádu jsou i kohouti (cca 1 na 10 slepic), což je přirozené.
● Vejce jsou často kontrolována kvůli možným karcinomům. Za ně mohou dioxiny v půdě, ve které se bio slepice prohrabují.
Velkochovy (drůbežárny)
● Slepice jsou chovány v klecích nebo na podestýlce (například v Německu jsou už klece zakázány).
● K dispozici mají plochu menší než formátu listu A4.
● Do umělého krmiva se musí přidávat vitaminy a léky kvůli infekcím. Vejce má tvrdší skořápku a často sytější barvu žloutku. Té se dosahuje přidáním beta-karotenu do krmiva.
● Déle než rok, za který slepice snese až 300 vajec, jejich organismus nevydrží.
● V temných halách bez přirozeného světla chovatelé vytvářejí umělým osvětlením dojem střídání dne a noci, aby snůšku zvýšili.
Co nesmí chybět na etiketách
Na obalech vajec nesmí chybět název, výrobce, datum trvanlivosti a počet kusů. Na bio vejcích samozřejmě musí být zelenobílá Bio známka. Velikost vajíčka je značena písmeny.
Jak číst jejich značení
Strojově tištěné (většinou červené) označení vajec zní například takto: 3 - CZ - 5351. První číslo značí typ chovu, druhé zemi původu, třetí číslo hospodářství.
Chov slepic
0 - ekologocký chov
1 - volný výběh
2 - chov na podestýlce
3 - klecový chov
Původ vajec
CZ – Česká republika
DE – Německo
PL – Polsko
LT – Litva
NL – Nizozemsko
atd.