Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 1°C

Slast jménem fondue!

Při přípravě fondue můžete s přáteli dlouhé hodiny konverzovat a přitom si skvěle pochutnat.
7. ledna 2010 | 05:40

Fondue není jen obyčejné jídlo s přáteli. Fondue je především společná příprava božského pokrmu, při níž vás s ostatními stolovníky pojí pouto společného zážitku. A nejen gurmánského! Zkuste to a poznáte, že nepřeháníme.

Proč právě fondue? Původ hledejme ve francouzském slově fondre, které znamená tavit (v tomto případě i opékat a ohřívat i jiné potraviny než sýr).

SÝROVÉ FONDUE

Jaký sýr zvolit?
Měl by být tučný. Ideální je ementál a gruyère, ale v našich podmínkách můžeme jako náhražku použít sýry Primátor, Madeland nebo tučnější druhy moravského bochníku nebo eidamu.

Ementálské

Budete potřebovat:
500 g sýra ementálského typu
200 ml suchého bílého vína
1 štamprli slivovice
3 lžíce škrobové moučky
1 stroužek česneku
1 lžíci citronové šťávy

Postup:
Víno zahřejte, ale nevařte, přidejte utřený česnek a sýr nakrájený na kostičky. Když se sýr začne rozpouštět, zahustěte ho škrobovou moučkou rozkvedlanou v troše studeného vína. Dochuťte mletým pepřem, slivovicí a citronovou šťávou. Směs postavte na kahan a namáčejte do ní kousky pečiva z předchozího dne.

Alpské

Budete potřebovat:
150 g sýra ementálského typu
3 trojúhelníčky taveného sýra
400 ml bílého kořeněného vína
50 g maizeny
stroužek česneku
špetku muškátového oříšku

Rokfórové

Budete potřebovat:
300 g sýra eidamského typu
200 g jemně nastrouhané Zlaté Nivy nebo jiného sýra typu rokfór
200 ml suchého bílého vína
štamprli třešňovice
3 lžičky maizeny
mletý muškátový oříšek
špetku soli

Sousta si namáčejte do pikantních omáček
Autor: Michal Protivanský

MASOVÁ FONDUE

Příprava je velmi jednoduchá. Nádobu na fondue naplňte do jedné třetiny olejem a postavte na sporák. Když je olej horký, opatrně ji sejměte ze sporáku a postavte na kahan.
Hodí se maso hovězí (nejlépe ze svíčkové), ale i vepřové nebo drůbeží. Důležité je, aby bylo kvalitní a čerstvé. Nakrájejte ho na kostičky a smažte v rozpáleném oleji přibližně minutu.
Sousta namáčejte do různých pikantních omáček.

Omáčky k masovým fondue

Rychlá česneková
Budete potřebovat: půl šálku majolky, půl šálku jogurtu, 5 stroužků česneku, sůl
Česnek prolisujte, utřete se solí a smíchejte s majolkou.

Rajčatová s česnekem
Budete potřebovat: 5 rajčat, 1 až 2 stroužky česneku, lžíci naloženého zeleného pepře, mletý pepř, trochu olivového oleje, cukr, sůl
Rajčata spařte, oloupejte, zbavte semen a dužninu nasekejte nadrobno. Nasekaný česnek zpěňte na oleji, přidejte rajčata, krátce poduste a dochuťte. Omáčku podávejte vychlazenou.

Křenová se zakysanou smetanou
Budete potřebovat: půl šálku zakysané smetany, půl šálku ušlehané smetany, 2 lžíce majonézy, 1 lžíci nastrouhaného křenu, sůl
Přísady promíchejte a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Nechte proležet v chladu.

S koprem
Budete potřebovat: půl šálku majonézy, půl šálku zakysané smetany, citronovou šťávu , cukr, kopr, sůl
Přísady promíchejte a nechte chvíli proležet.

Rajčatová omáčka s chilli a rajčatová s česnekem
Autor: Michal Protivanský

Rajčatová s chilli
Budete potřebovat: 2 rajčata, půl šálku majonézy, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, chilli koření
Rajčata spařte, oloupejte, zbavte semen a dužninu nasekejte nadrobno. Přísady promíchejte, ochuťte solí, pepřem, chilli kořením a nechte v chladu chvíli proležet.

Meruňková
Budete potřebovat: šálek scezených kompotovaných meruněk, 1 lžičku mletého zázvoru, lžíci vinného octa, půlku cibule, chilli koření, pepř, špetku soli.
Meruňky rozmixujte ponorným mixérem, přidejte nasekanou cibuli, dochuťte vinným octem, chilli kořením a zázvorem, osolte, opepřete a důkladně promíchejte.

Avokádová
Budete potřebovat: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, mletý kmín, čerstvou petrželovou nať, sůl, pepř, citronovou šťávu
Avokádu rozkrojte, vyjměte pecku, oloupejte a dužninu rozmačkejte vidličkou. Přidejte prolisovaný česnek, koření, citronovou šťávu a petrželovou nať.

Mátová
Budete potřebovat: lístky čerstvé máty, 50 ml octa, 100 g cukru moučky, sůl
Lístky máty peprné otrhejte a nasekejte nadrobno.Cukr svařte s octem, přidejte trochu soli, mírně nařeďte vodou a vmíchejte mátu.



POZOR!
Buďte opatrní, přece jen pracujete s otevřeným ohněm a při přípravě masových fondue navíc i s horkým olejem. Když potřebujete dolít líh, oheň nejprve uhaste.

Autor: lap, lena