Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak na cheesecake?

Fotografie
10. března 2010 | 15:57

Tento jedinečný koláč znamená pro Američany totéž co třeba tiramisu pro Italy. Není divu, že se dostal i do našeho povědomí.

Recept na cheesecake nestačí, pro úspěch přinášíme i několik důležitých tipů a rad. Základem je kvalitní krémový sýr. Přibližně 10 minut před začátkem pečení si připravte všechny ingredience. Díky tomu budou mít všechny stejnou teplotu. Použijte kulatou dortovou formu s otevíracím okrajem, který umožní snadné vyjmutí dezertu. Pokud máte na výběr, dejte přednost větší formě, koláč bude sice nižší, ale lépe se propeče. Než budete formu plnit, vymažte její okraj nebo jen lehce postříkejte olejovým sprejem na pečení. Zabráníte tak připečení nebo popraskání koláče při vyndávání.

Správný postup při pečení

Zatímco připravujete náplň, zapněte troubu, abyste dosáhla předem doporučené teploty. Koláč někdy na povrchu popraská. Lze tomu snadno zabránit, když ho upečete v provlhčené troubě. Na nižší mřížku pod formu s těstem umístěte malou, nejlépe ohnivzdornou misku a naplňte ji z poloviny horkou vodou.

Další příčinou prasklin může být nadměrné šlehání, které do těsta vžene příliš mnoho vzduchu. Proto je nepřežeňte. Troubu během pečení neotvírejte, chladnější vzduch může opět způsobit popraskání.

Kdy je hotový?

Na povrchu by měl koláč být lehce nadýchaný a pevný. Uprostřed musí zůstat měkká ploška přibližně o velikosti pětikoruny.

Po vyjmutí z trouby ihned oddělte koláč od formy (buď nožem či kovovou špachtlí objeďte okraj). Vložte cheesecake do lednice na dobu předepsanou v receptu nebo do druhého dne, aby chuť mohla plně vyniknout. Koláč krájejte nožem namočeným v horké vodě. Tak se nebude těsto lepit.

Recept:
(Jak ho pečou v restauraci Bagel)
Potřebujete:
300 g máslových sušenek
20 g másla
100 g zakysané smetany
citronovou šťávu
60 g vanilkového cukru
160 g cukru krupice
100 g sýru typu cream cheese
5 ks vajec

Postup:
Máslové sušenky rozdrťte v robotu, přidejte rozpuštěné máslo a vytvořte hmotu. Vymažte formu máslem a těsto do ní upěchujte, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zlatohněda.

Připravte si krém:Ušlehejte cukr se zakysanou smetanou, sýrem typu cream cheese, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a vejci. Nechte 5 minut odstát a následně nalijte na upečený korpus. Celý dort dejte opět do trouby a pečeme zhruba 40 minut při 150 °C. Cheesecake je hotový, pokud jsou okraje dortu tuhé a uprostřed se jemně nese jako pudink. Po vyndání z trouby nechte koláč vychladnout. Poté ho vložte do lednice a nechte ztuhnout, nejlépe přes noc.

Autor: lap