Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Aromatická přestřelka aneb Vychutnejte si sýry jako pravý labužník

Dezertu v podobě nabídky několika sýrů dá leckdo přednost před dortíkem.
13. ledna 2010 | 08:23

V jedné ruce sklenka vína, v druhé sýr. Labužníci správně tvrdí, že je to velká paráda.

Stačí se s vínem a sýrem se pomazlit na jazyku. Prolnout je s chutí oliv, hroznů, čerstvých datlí, ořechů. A k tomu všemu zakousnout dobrý chléb, křupavou bagetu... Věřte, že takovému potěšení žádný požitkář neodolá, ani zavilý masožrout.

Téma sýrů je dobrá kulinářská výzva. Na party jistě uspěje. Nehledě na tečku za hostinou - dezert v podobě nabídky několika sýrů, kterému dá leckdo přednost před dortíkem. Chvály od labužníků se ale hostiteli dostane jen, když sýry správně uchovává a podává.

A ještě dovětek – sýry jsou obecně značně kalorické. Proto při klasickém menu oběda či večeře, které začíná předkrmem, jezte tak, aby vám (bez výčitek) zbyl prostor pro závěrečnou tečku sýrového dezertu. Na paměti by to měl mít i hostitel a četnosti chodů proto podřídit i porce podávaných pokrmů. A mezi jejich servírováním udělat přestávku. Nenechte se uhnat ani číšníky v restauracích – vyžádejte si prodlevu. Jídlo je přece obřad. Šance k zastavení času věnovanému požitku. A rovněž platí, že kvalita je vždycky víc než kvantita.

Nezapomeňte, že

• Oschlý sýr je špatnou vizitkou hostitele.

• Sýry skladujte v původním obalu v teplotě kolem 12 °Celsia - tedy v boxu na zeleninu, kde je jim v chladničce nejlépe. Odkrojená místa chraňte fólií.

• Sýry uchovávejte odděleně. V jedné dóze navzájem načichnou!

• Před servírováním alespoň hodinku předem vyndejte sýr z lednice. Jen při pokojové teplotě se jeho aroma a chuť rozvine.

• Sýry podávejte vcelku. V ideálním případě má každý druh své prkénko a strunový nůž.

• Nepsané pravidlo velí jako dezert nabídnout čtyři druhy sýrů: měkký zrající, plísňový, tvrdý a čerstvý. V rámci pořadí např. Blaťácké zlato, rockfor, camembert, parmezán. Z čerstvých se mimo jiné nabízí lučina, řízná brynza, slaný tvarohový krém.

• Dobrý sýr žádá skvělé víno. Savignon, chardonnay, či ryzlink ladí se sýry obecně. Silně aromatické tvrdé sýry spíš vyžadují těžká vína. Portské sluší  plísňovým typům a k jemným typům je nejvhodnější lehounké rosé.