Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pstruh ve vinné omáčce

Pstruh ve vinné omáčce
12. ledna 2010 | 08:33

Doba přípravy: 60 minut, čas pečení: 30 až 40 minut

Budete potřebovat:

1 kg pstruha lososového
1 svazek estragonu
1 svazek jarní cibulky
250 g žampionů
2 cukety
1 citron
250 g krevet (nemusí být)
2 PL oleje
4 PL másla
1 cibule
300 ml šumivého vína
200 ml rybího vývaru
250 ml smetany na šlehání
1 bobkový list
sůl, pepř

Pstruh ve vinné omáčce
Autor: archiv

Postup:

Pstruha omyjeme a osušíme. Z estragonu odtrhneme několik lístků a odložíme na ozdobení. Jarní cibulku omyjeme, očistíme a nahrubo nasekáme. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka. Z citronu oloupeme kůru, odložíme a dužinu nakrájíme na kolečka.

Rybu zevnitř a zvenčí osolíme, opepříme a naplníme estragonem. Cibulku, žampiony, cukety a citron přeložíme do olejem vymazané formy a navrch dáme vločky (2 PL) másla. Osolíme a opepříme, podlijeme 100 ml vína a navrch položíme rybu. Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 ° C.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme na zbylém másle. Podlijeme zbylým vínem, přidáme vývar a bobkový list a na mírném ohni zredukujeme na polovinu. Přecedíme přes síto do čistého hrnce, přidáme smetanu a vaříme až na požadovanou konzistenci. Osolíme a opepříme.

Přibližně 5 minut před dopečením ryby k ní přidáme krevety. Vyjmeme z trouby, rybu odebereme, zeleninu s krevetami přeložíme na servírovací talíř, navrch položíme pstruha a stáhneme z něj kůži. Ozdobíme citrónovou kůrou, lístky estragonu a jemně přelijeme omáčkou. Zbylou omáčku podáváme k rybě zvlášť.

Náš tip: Místo pstruha můžete použít i úhoře.

Autor: lesk.sk, lena