Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tip 'šéfa' Pohlreicha: Carpaccio z červené řepy

Fotografie
15. ledna 2010 | 11:12

Prestižního kuchaře Zdeňka Pohlreicha kdekdo díky televizní obrazovce zná. Na rozdíl od kolegy Babici není barbar, ale kulinářský osvícenec, který i z levné a podceňované červené řepy udělá lahůdku.

Svérázný chlapík Pohlreich má ve svých dvaapadesáti letech bohatou praxi v luxusních restaurantech u nás i ve světě. Vedl kuchyně elitních pražských hotelů a šéfoval prestižním podnikům v Austrálii či Holandsku. Přesto, nebo spíš právě proto žádnou surovinu nepodceňuje. Zdánlivě podřadná oháňka či vepřové ocásky jsou pro něj stejnou výzvou jako panenská svíčková. To samé platí o červené řepě, kterou řada z nás vnímá jako součást oblohy, jež se spolu s rajčetem, hráškem a zeleným lupenem dává k hospodským minutkám.

Carpaccio z červené řepy

Příprava: 20 minut + 12 hodin na uležení v marinádě

Budete potřebovat (4-6 porcí):

2 červené řepy velikosti pěsti
100 ml olivového oleje
2 lžíce květového medu
1 lžíce pískového cukru
2 lžíce vinného octa
3 lžíce 100% pomerančového džusu
1 lžíce sojové omáčky
3 cm špalík čerstvého zázvoru
tymián, sůl, pepř
15 dkg čerstvého kozího sýra
hrst piniových semínek

Postup:

1. Řepu očistěte škrabkou a nakrájejte na hodně tenké plátky.

2. Ocet svařte s cukrem, přidejte med, pomerančový džus plus tymián, olej, pepř se solí a sojovou omáčku. Směs rozšlehejte a přilijte do ní šťávu z nastrouhaného a vymačkaného kořene zázvoru.

3. Do marinády naložte plátky řepy, které v ní musí být potopené. Nádobu uzavřete a nechte aspoň 12 hodin macerovat. Klidně můžete i dva dny.

4. Plátky řepy naaranžujte na talíř, ozdobte hrudkami měkkého kozího sýra a posypte nasucho opraženými piniovými semínky.

5. Podávejte s bagetou nebo celozrnným chlebem.