Čtvrtek 24. září 2020
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 22°C

Pizza alla Napoletana podle Sophie Loren

7. října 2009 | 14:11

Budete potřebovat (na 4 porce):

na těsto:

1 balení kvasnic (droždí)
jeden a čtvrt hrnku (310 ml) teplé vody
2 hrnky (500 ml) hladké mouky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička olivového oleje

přísady navrch pizzy:

1 hrnek nasekaných mořských plodů
několik pokrájených rajčat
60 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo nakrájeného na plátky
60 g ančoviček nebo tenkých proužků šunky prosciutto
1 polévková lžíce nasekané čerstvé bazalky
1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného parmezánu
čerstvě umletý černý pepř
3 lžíce olivového oleje.

Postup:

Na těsto si připravíme kvásek tak, že ve vodě rozpustíme droždí se lžičkou cukru. V míse smícháme sůl a mouku, uděláme uprostřed této sypké směsi důlek a vlijeme tam vzešlý kvásek a olivový olej. Smícháme to dohromady a vypracujeme pečlivě těsto, dokud není pružné, měkké a lesklé. Vložíme jej do olejem vymazané mísy a přikryté necháme na teplém místě vzejít na dvojnásobek.

Vzešlé těsto rozválíme a vytaháme na placku tlustou asi půl centimetru mající v průměru zhruba třicet centimetrů. Umístíme ji na plech posypaný moukou. Poházíme povrch těsta sekanými rajčaty a mořskými plody, přidáme mozzarellu, ančovičky a další přísady podle chuti. Posypeme povrch bazalkou, parmezánem a pepřem. Rozpalíme olivový olej v hluboké široké pánvi a pak do něj přesuneme pizzu. Smažíme ji zhruba 10 minut, dokud nezezlatoví okraje pizzy a povrch se nezačne škvařit. Pokud je potřeba, zakryjeme pizzu před koncem přípravy na chvíli poklicí, aby vzniklé horko roztavilo sýr na povrchu.

Hotovou pizzu rozkrojíme a ihned podáváme.

Autor: Famous