Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Jablečný štrůdl Arnolda Schwarzeneggera

Ilustrační foto
11. října 2009 | 11:56

Budete potřebovat

na těsto:

5 plátů listového těsta vyváleného na rozměry 45 x 70 centimetrů
rozpuštěné máslo na potření
500 g strouhanky
170 g skořicového cukru

na náplň:

450 g na plátky nakrájených jablek Granny Smith
140 g nasekaného ananasu
140 g ananasového sirupu
170 g skořicového cukru
140 g jablečného džusu
60 g škrobové moučky
120 g hrozinek
nasekané pekanové či vlašské ořechy

Postup:

Příprava náplně: Ve středním hrnci uvaříme jablka, ananas, sirup a skořicový cukr. Mezitím smícháme jablkový džus se škrobovou moučkou a dobře umixujeme. Na konci varu do jablečné směsi vmícháme džus se škrobem a tím ji zahustíme, přidáme hrozinky a ořechy a povaříme pět minut. Odstavíme a necháme vychladit.

Těsto bohatě potřeme rozpuštěným máslem, posypeme čtvrtinou strouhanky. Na to položíme druhý a třetí plát těsta. Znovu potřeme máslem a čtvrtinou strouhanky a čtvrtinou skořicového cukru. Na to umístíme čtvrtý a pátý plát těsta, znovu potřeme máslem a čtvrtinou skořicového cukru. Ze čtvrtiny strouhanky vytvoříme uprostřed plátů asi 7 centimetrů širokou výstelku, přitom necháme čtvrtinu délky od krajů holou. Na strouhanku rozetřeme jablečnou směs. Pak těsto zavineme a přehneme oba konce tak, aby nemohla náplň vytéct ven. Povrch těsta potřeme máslem a posypeme skořicovým cukrem. Pečeme při 200 stupních Celsia asi 20 minut. Podáváme vychladlé jako dezert, můžeme ozdobit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Autor: Famous