Borůvkové vzpomínání Ljuby Krbové
"Určitě si nepotrpím na zabijačkové lahůdky nebo na vepřo knedlo zelo. Mám ráda středomořskou kuchyni a také třeba suši. Jednou jsem se ho pokoušela dělat doma, ale mělo průměr asi sedm centimetrů: návštěva si vzala jen pár kousků, myslela jsem, že jim nechutná, ale bylo jen moc velké. Od té doby se spoléhám na kvalitní suši bary. Jinak do velkého vaření se nepouštím, mám ráda recepty do třiceti minut."
Borůvkové lahůdky
"Borůvky mi připomínají dětství. Moje zlatá milovaná babička pekla koláče všeho druhu, i borůvkové. A mě nutila sbírat borůvky v lese. Měla jsem tisíc nápadů, co dělat v lese, jen ne sbírat ty modré plody. Postupem času se mi znechutily, vadily mi i ty modré zuby. Dnes na to vzpomínám s úsměvem."
MODRÉ HODY
S krupicovou náplní
Doba přípravy: 20 minut
Doba chladnutí: 30 minut
Doba pečení: 35 minut
Budete potřebovat (na formu s průměrem 26 cm):
250 g polohrubé mouky
1 lžičku prášku do pečiva
špetku soli
125 g másla
4 lžíce cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
libovolné luštěniny na zatížení těsta při pečení
tuk na vymazání formy
na náplň:
500 g borůvek
500 ml mléka
125 g dětské krupice
4 lžíce cukru krystal
2 vejce
1 lžičku citronové kůry
Postup:
1. Mouku s práškem do pečiva prosejte na pracovní desku. Přidejte máslo, cukr krystal a vanilkový cukr, sůl, vejce a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočívat.
2. Koláčovou formu vymažte tukem, dejte do ní vyválené těsto a okraje vytáhněte do výšky formy. Propíchejte ho vidličkou, položte na něj papír na pečení, zatižte luštěninami a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 15 minut. Pak papír a luštěniny odstraňte.
3. Do mléka přisypejte krupici a cukr a pomalu, za stálého míchání zahřívejte asi tři minuty. Vzniklou kaši nechte trochu vychladnout. Přidejte žloutky, citronovou kůru a vyšlehaný sníh z bílků.
4. Do kaše přisypejte umyté a odkapané borůvky. Ovocnou hmotu nalijte na předpečený korpus, uhlaďte a pečte při teplotě 180 °C přibližně 15 až 20 minut.
Mřížkovaný koláč
Doba přípravy: 20 minut
Doba chladnutí: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Budete potřebovat (na formu s průměrem 24 cm):
na těsto:
300 g hladké mouky
100 g cukru krystal
125 g másla
špetku soli
1 vejce
tuk na vymaštění formy
na náplň:
300 g čerstvých borůvek
1 kompotovanou broskev
4 lžíce cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
50 g másla
50 g škrobové moučky
4 lžíce smetany na šlehání
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo, vejce, vymíchejte těsto, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do ledničky.
2. Poté vložte tři čtvrtiny těsta mezi dvě fólie, vyválejte na plát a dejte do vymaštěné formy. Ze zbylého těsta vyválejte plát a nakrájejte ho na centimetr široké proužky.
3. Umyjte borůvky a nechte je odkapat. Broskev sceďte a nakrájejte nadrobno.
4. Vanilkový cukr a cukr krystal, citronovou šťávu, máslo, škrobovou moučku a tři lžíce smetany smíchejte spolu s borůvkami a kousky broskve. Ovocnou směs rozložte na těsto, ozdobte proužky těsta, potřete zbylou smetanou a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Upečený a vychladlý koláč posypejte cukrem moučkou.
Se žmolenkou
Doba přípravy: 25 minut
Doba pečení: 25 až 30 minut
Budete potřebovat (na 1 velkou koláčovou formu):
400 ml mléka
80 g másla
1 balíček vanilkového cukru
80 g cukru moučky
2 vejce
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
400 g hrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
navrch:
100 g hrubé mouky
100 g cukru krystal
80 g másla
500 ml borůvek
Postup:
1. Do misky nalijte mléko, přidejte rozehřáté máslo, cukr moučku a vanilkový cukr, vejce, citronovou kúru a prošlehejte vidličkou.
2. Přisypejte mouku, prášek do pečiva a vzniklé těsto promíchejte. Na žmolenku smíchejte mouku, cukr a máslo.
3. Těsto nalijte do formy vyložené papírem na pečení. Rovnoměrně posypejte borůvkami a žmolenkou a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 25 až 30 minut.