Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šťavnaté netradiční špízy podle Dany Batulkové vám zachutnají

S vepřovým masem a cuketou
14. srpna 2009 | 12:51

Léto je v plném proudu a doslova nás svádí k uspořádání zahradní party. Špízy k nim neodmyslitelně patří. Víte ale, jak připravit ty nejchutnější?

Letní speciality Dany Batulkové

"Dávám přednost české kuchyni. Zvlášť teď přes léto grilujeme na zahradě maso a zeleninu, často děláme špízy, k tomu vymýšlím nejrůznější saláty. Někdy čerpám inspiraci v kuchařkách. Přečtu si recept, ale pak si ho stejně přizpůsobím a upravím podle svých představ a potřeb. Mojí největší kulinářskou slabostí jsou všechny pokrmy z brambor. Od salátu přes kaše až po brambory pečené v troubě. Asi nejradši mám zapečené s olivovým olejem, česnekem a sýrem."

Dana Batulková
Autor: Michal Protivanský

Šťavnaté špízy

Mleté kuličky s jehněčím masem

Doba přípravy: 40 minut
Doba grilování: 5 až 8 minut

Mleté kuličky s jehněčím masem
Autor: isifa.com

Budete potřebovat (na 4 porce):

na naložené maso:

400 g svíčkové z jehněčího masa
2 stroužky česneku
feferonky podle chuti
6 lžic olivového oleje
sůl
mletý černý pepř

na mleté kuličky:

400 g mletého jehněčího masa
1 cibuli
2 stroužky česneku
1 lžíci másla
sůl
1 lžičku nasekaného tymiánu
půl lžičky mleté červené papriky
čtvrt lžičky kajenského pepře nebo chilli koření
4 zrnka zeleného pepře

Postup:

1. Jehněčí maso nakrájejte asi na centimetr silné řízky. Oloupejte dva stroužky česneku, prolisujte, smíchejte se solí a pepřem a promíchejte s olivovým olejem. Kousky masa naložte do marinády a dejte do ledničky.

2. Na másle orestujte cibuli a česnek, smíchejte je s mletým jehněčím masem, dochuťte solí, pepřem, tymiánem, paprikou a kajenským pepřem. Masovou směs důkladně promíchejte.

3. Feferonky umyjte, odstraňte jadérka a nakrájejte je na pět centimetrů dlouhé kousky. Z mletého masa vytvarujte kuličky asi o velikosti golfových míčků, jemně zmáčkněte a potřete olejem.

4. Z marinovaných kousků jehněčího masa nechte stéct přebytečnou marinádu a každý kus přehněte napůl. Na jehlu střídavě napichujte kousky masa, feferonky a mleté kuličky. Poté grilujte.

Se zeleninou

Doba přípravy: 20 minut
Doba grilování: 10 minut

Se zeleninou
Autor: isifa.com

Budete potřebovat (na 2 porce):

200 g žampionů
1 velký lilek
1 červenou papriku
půl svazku bazalky
2 stroužky česneku
4 lžíce oleje ochuceného bylinkami
1 lžičku balzamikového octa
sůl
mletý černý pepř
šťávu z 1 citronu
2 lžíce míchaných bylinek (petrželové nati, rozmarýnu, tymiánu…)

Postup:

1. Houby omyjte, očistěte a překrojte na poloviny (větší kousky na čtvrtky). Papriku rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na stejně velké kousky. Lilek umyjte a rozkrájejte na kostky.

2. Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte se solí, pepřem, bylinkami, olejem a octem. Zeleninu střídavě napichujte na kovovou jehlu, potřete ochuceným olejem a grilujte. Hotové špízy podávejte pokapané citronovou šťávou.

S vepřovým masem a cuketou

Doba přípravy: 25 minut
Doba grilování: 10 minut

S vepřovým masem a cuketou
Autor: isifa.com

Budete potřebovat (na 6 porcí):

2 středně velké cukety
sůl
3 stroužky česneku
1 svazek bazalky
6 lžic kečupu s kari
3 lžíce ostré hořčice
6 vepřových řízků
mletý černý pepř

Postup:

1. Cukety očistěte, umyjte, vysušte a podélně nakrájejte na dlouhé tenké plátky. Dejte do vroucí vody a asi dvě minuty nechte odstát. Vodu slijte a cukety ihned zchlaďte studenou vodou. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte s kečupem a hořčicí.

2. Vepřové řízky umyjte, osušte, naklepejte a nakrájejte na tenké proužky, stejně široké jako cukety. Potřete je kečupovou směsí a posypte lístky bazalky. Na každý plátek cukety položte ochucený plát masa a zaviňte do ruličky.

3. Vzniklé cuketovo-masové rolky napichujte na navlhčenou špejli, ochuťte solí a pepřem a za občasného obracení grilujte. Podávejte se zeleninovým salátem.

Autor: připravravila: mif