Vaření s hvězdou
"Od té doby, co jsem navštívila dvakrát Thajsko, jsem se zamilovala do jejich kuchyně. Koupila jsem i Thajskou kuchařku a mám všechny potřebné ingredience, takže v létě na chalupě budu zase experimentovat. Jinak se ale většinou u nás vaří hodně dietně a většinou bezmase. Můj muž nerad jí v restauracích, což mě mrzí, protože to já naopak vítám, když mi někdo přinese hotové jídlo na stůl. Má ale argument, kterému nejde odolat, totiž že stejně mu nejlépe chutná, co vařím já a navíc ví, že je to na zdravém olivovém oleji a vůbec ví, co jsem tam dala.
Nejraději má zapékané brambory se zeleninou. Dávám tam hlavně papriky, pórek, mrkev, brokolici a sušené houby, ty dodají chuť, jinak je to nuda. Když se nedívá, tak to trochu zaleju smetanou, která už bohužel poruší pravidlo oddělené stravy. Je to pak na chuť jemnější a člověk by neměl být zas takový zdravovědný fanatik.
Ale třeba koláče jsem se záměrně nenaučila péct. Musím však přiznat, že jestli si nějaký v létě neodpustím, pak je to meruňkový."
Štrúdl trochu jinak
Doba přípravy: 50 minut
Doba chlazení: 2 hodiny
Doba pečení: 25 až 35 minut
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
40 g kvasnic
160 g másla
30 g práškového cukru
3 vejce
meruňkový džem
tuk na potření plechu
Postup:
1. Prosejte mouku a rozdrobte do ní droždí a máslo, dobře promíchejte a vytvořte žmolenku.
2. Přidejte práškový cukr, 1 vejce, 1 žloutek a vypracujte těsto.
3. Z těsta vytvořte kouli a zabalte ji do čisté utěrky. Utěrku s těstem zavěste na vařečku a na dvě hodiny ji ponořte do studené vody.
4. Po dvou hodinách těsto rozválejte na válu asi na 1 cm silný plát. Prostředek potřete meruňkovým džemem a okraje těsta přeložte přes sebe.
5. Dejte závin na vymaštěný plech, potřete ušlehaným vejcem a upečte.
Nepečené tvarohové kostky
Doba přípravy: 35 minut
Doba chladnutí: 3 hodiny
Budete potřebovat (na 16 kusů):
150 celozrnných sušenek
125 g másla
1 balíček želatiny
600 g měkkého tvarohu
300 ml smetanového jogurtu
3 lžíce citronové šťávy
75 g práškového cukru
500 g meruněk
250 g malin
půl balíčku želatinového ztužovače
Postup:
1. Sušenky rozdrobte nebo rozmixujte a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směsí vyložte dno čtvercového plechu. Místo plechu můžete použít i zapékací mísu. Želatinu připravte podle návodu na obalu a když mírně vychladne, přimíchejte do ní dvě lžíce jogurtu.
2. Tvaroh vymíchejte s jogurtem, citronovou šťávou, se ztužovač želatiny, práškovým cukrem a nakonec přidejte i želatinu. Meruňky rozpulte, vypeckujte a oloupejte.
3. Polovinu umytých malin rozmixujte a vmíchejte do krému tak, aby vznikl mramorový efekt. Asi třetinu krému rozetřete na korpus, uložte na něj broskve a potřete zbylým krémem. Dejte na tři hodiny ztuhnout do ledničky a pak podávejte ozdobené malinami.
Krémová dobrota
Doba přípravy: 45 minut
Doba pečení: 15 minut
Budete potřebovat (na 24 kusů):
na těsto:
5 vajec
150 g polohrubé mouky
150 g práškového cukru
tuk a mouku na vymaštění a vysypání plechu
na krém:
250 ml smetany na šlehání
1 ztužovač šlehačky
500 ml kysané smetany
1 vanilkový cukr
1 lžíci práškového cukru
1400 ml zavařených meruněk
na pudink:
2 meruňkové pudinky
šťávu z kompotu
Postup:
1. Těsto: Oddělte žloutky od bílků a vymíchejte je s cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, smíchejte se žloutky, s moukou a vypracujte těsto.
2. Těsto rozetřete na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Pečte asi 15 minut a nechte vychladnout.
3. Krém: Smetanu vyšlehejte se ztužovačem do tuha, přimíchejte kysanou smetanu, vanilkový a práškový cukr. Krém rozetřete na vychladlý korpus.
4. Meruňky sceďte a po jedné vmáčkněte do krému. Šťávu z kompotu si dejte na stranu, protože ji budete potřebovat do pudinku.
5. Pudink: Oba pudinky uvařte podle návodu na obalu, ale místo vody použijte šťávu z kompotu. Vlažný pudink nalijte na koláč a nechte vychladnout.