Pátek 27. prosince 2024
Svátek slaví Žaneta, zítra Bohumila
Polojasno 2°C

Baklava

Baklava je sladká oříšková pochoutka, kterou si oblíbíte
15. října 2009 | 09:37

Budete potřebovat:

1 těsto FILO (seženete v řeckých obchodech) nebo lístkové těsto
1 kg vlašských ořechů
0,5 kg lískových ořechů
0,25 kg pistácií
0,5 kg cukru krupice
0,5 kg medu
15 g mleté skořice (pokud vám připadá příliš velké množství ingrediencí, snižte je na polovinu)

na sirup:

1 l vody
0,25 kg cukru krupice
3 hřebíčky
1 celá vanilka
2 plátky citronu

Postup

1. Nadrobno nasekané nebo umleté ořechy dejte do velké mísy.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

2. Smíchejte s cukrem, medem a mletou skořicí v jednolitou hmotu.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

3. Svařte sirup, když do vody přidáte cukr, hřebíčky, vanilku a citron. Celkem asi 10–15 minut.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

4. Na margarínem či máslem vymazaný plech dejte těsto, opět potřete margarínem či máslem.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

5. Na těsto položte půl náplně. Rukama důkladně stlačte.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

6. Položte další vrstvu těsta, potřete rozpuštěným margarínem či máslem, dejte druhou část náplně a navrch opět těsto, které potřete opět máslem nebo margarínem. Těsto nahoře nakrájejte na kousky, jaké budete podávat (po upečení by se vám rozpadly) a nakonec opět potřete máslem či margarínem.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

7. Pečte v předehřáté troubě na 200 ºC asi 15 až 20 minut, nechte vychladnout a nakonec polijte svařeným sirupem.

Baklava krok za krokem
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

8. Baklava je i na pohled lákavá a vydrží dlouho! V ledničce ji uchováte klidně deset dní.

 

Majitel pražské restaurace Delphi Jorgos Ilios se narodil už v Čechách, ale řeckou kuchyni ovládá výborně.
Autor: Nedělní Blesk - Tomáš Vrbenský

Pro Blesk.cz baklavu upekli v řecké restauraci Delphi na Podolském nábřeží v Praze pod vedením majitele restaurace Jorgose Iliose.

 

Autor: Zuzana Pšenicová