Budete potřebovat:
1 těsto FILO (seženete v řeckých obchodech) nebo lístkové těsto
1 kg vlašských ořechů
0,5 kg lískových ořechů
0,25 kg pistácií
0,5 kg cukru krupice
0,5 kg medu
15 g mleté skořice (pokud vám připadá příliš velké množství ingrediencí, snižte je na polovinu)
na sirup:
1 l vody
0,25 kg cukru krupice
3 hřebíčky
1 celá vanilka
2 plátky citronu
Postup
1. Nadrobno nasekané nebo umleté ořechy dejte do velké mísy.
2. Smíchejte s cukrem, medem a mletou skořicí v jednolitou hmotu.
3. Svařte sirup, když do vody přidáte cukr, hřebíčky, vanilku a citron. Celkem asi 10–15 minut.
4. Na margarínem či máslem vymazaný plech dejte těsto, opět potřete margarínem či máslem.
5. Na těsto položte půl náplně. Rukama důkladně stlačte.
6. Položte další vrstvu těsta, potřete rozpuštěným margarínem či máslem, dejte druhou část náplně a navrch opět těsto, které potřete opět máslem nebo margarínem. Těsto nahoře nakrájejte na kousky, jaké budete podávat (po upečení by se vám rozpadly) a nakonec opět potřete máslem či margarínem.
7. Pečte v předehřáté troubě na 200 ºC asi 15 až 20 minut, nechte vychladnout a nakonec polijte svařeným sirupem.
8. Baklava je i na pohled lákavá a vydrží dlouho! V ledničce ji uchováte klidně deset dní.
Pro Blesk.cz baklavu upekli v řecké restauraci Delphi na Podolském nábřeží v Praze pod vedením majitele restaurace Jorgose Iliose.