KUŘECÍ ŠPÍZ S OMÁČKOU
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
400 g kuřecích prsíček
1 stroužek česneku
1 červenou a 1 zelenou papriku
7 lžic oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 lžičku kari koření
1 větší mrkev
2 malé cibule
12 tenkých plátků prorostlé slaniny
sůl, pepř
na omáčku:
1 jablko
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku kari koření
125 ml masového vývaru
1 lžičku medu
2 lžíce sladké smetany
Postup:
1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na 12 kostiček. Česnek prolisujte do mísy, přidejte 4 lžíce oleje, citronovu šťávu, kari koření a dobře promíchejte. Maso dejte do marinády a nechte stát asi hodinu. Očištěnou mrkev nakrájejte na šikmé proužky, které povařte v osolené vodě asi 3 minuty. Papriku nakrájejte na kousky, cibuli oloupejte a rozkrájejte na 8 dílků. Kuřecí maso vyjměte z marinády a nechte okapat.
2. Každý kus masa zabalte do plátku slaniny. Na jehlu napichujte 3 závitky a střídavě je prokládejte zeleninou, tak aby byla na začátku i na konci jehly. Osolte, opepřete a opékejte 8 až 10 minut za občasného obracení. Během pečení špízy potírejte marinádou.
3. Připravte si omáčku z jablek s kari kořením. Do výpeku z masa přidejte citronovou šťávu, 125 ml vývaru a nakrájené nebo nastrouhané jablko, které rozvařte v omáčce. Ochuťte medem a kari kořením. Omáčku zjemněte 2 lžícemi smetany.