Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Kuřecí špíz s omáčkou

18. září 2008 | 09:19

Kousky masa navlečené na kovové jehle nebo třeba na obyčejné špejli, proložené barevnou zeleninou s vynikající omáčkou potěší oči i žaludek strávníků.

KUŘECÍ ŠPÍZ S OMÁČKOU

Doba přípravy: 40 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

400 g kuřecích prsíček
1 stroužek česneku
1 červenou a 1 zelenou papriku
7 lžic oleje
3 lžíce citronové šťávy
1 lžičku kari koření
1 větší mrkev
2 malé cibule
12 tenkých plátků prorostlé slaniny
sůl, pepř

na omáčku:

1 jablko
1 lžíci citronové šťávy
1 lžičku kari koření
125 ml masového vývaru
1 lžičku medu
2 lžíce sladké smetany

Postup:

1. Maso omyjte, osušte a nakrájejte na 12 kostiček. Česnek prolisujte do mísy, přidejte 4 lžíce oleje, citronovu šťávu, kari koření a dobře promíchejte. Maso dejte do marinády a nechte stát asi hodinu. Očištěnou mrkev nakrájejte na šikmé proužky, které povařte v osolené vodě asi 3 minuty. Papriku nakrájejte na kousky, cibuli oloupejte a rozkrájejte na 8 dílků. Kuřecí maso vyjměte z marinády a nechte okapat.

2. Každý kus masa zabalte do plátku slaniny. Na jehlu napichujte 3 závitky a střídavě je prokládejte zeleninou, tak aby byla na začátku i na konci jehly. Osolte, opepřete a opékejte 8 až 10 minut za občasného obracení. Během pečení špízy potírejte marinádou.

3. Připravte si omáčku z jablek s kari kořením. Do výpeku z masa přidejte citronovou šťávu, 125 ml vývaru a nakrájené nebo nastrouhané jablko, které rozvařte v omáčce. Ochuťte medem a kari kořením. Omáčku zjemněte 2 lžícemi smetany.

Autor: z knihy Recepty ze života (14), vydavatelství Ringier Slovakia