Modré bobulové ovoce vyhlášené svými protidiabetickými účinky prý dokáže při pravidelné konzumaci také pálit břišní tuk. Jinak řečeno, kdo si denně dopřeje hrst borůvek, tuku na břiše se nemusí bát. A ti, co už ho mají, se ho borůvkovou dietou snadno zbaví.
„Některé míry se změnily pomocí borůvek dokonce i tehdy, když byla pokusná zvířata na dietě s vysokým obsahem tuků,“ tvrdí profesor E. Mitchell Seymour z University of Michigan, jenž testoval účinky borůvek na břišní tuk v laboratorních podmínkách.
Borůvky jsou velmi bohaté na antioxidanty, které mohou měnit způsob zpracování a ukládání cukrů v těle. Po devadesáti dnech konzumace borůvek se v laboratorních podmínkách u hlodavců prokázalo, že zvířata měla štíhlejší pas, nižší hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, vyšší vnímavost tkání vůči inzulinu a lépe zvládala hladinu cukru v krvi.