Autor diety doktor Pritikin měl ucpané tepny cholesterolem a to ho motivovalo k sestavení dietního a cvičebního plánu. Kniha o nízkotučné dietě a specifickém cvičebním režimu šla na dračku. Prodaly se miliony kopií.
Jak to funguje?
Všichni máme tzv. tlustý instinkt, který nás nutí jíst víc, než potřebujeme. Podle Pritikina je možné tento instinkt oklamat omezením tuku na 5-10 % a zvýšením komplexním sacharidů na 75-80 %. Sacharidy kombinujeme s vlákninou. Celá dieta funguje na principu skloubení diety a cvičebního programu.
Ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny, mléko, jogurty bez tuku, tvaroh, bylinky a koření, nesolené ořechy a semínka, čaj i káva, vařený vaječný bílek, ryby, mořské plody a libové maso.
Nutné omezit
Rostlinné oleje, rafinovaný a umělý cukr, sůl a alkohol.
Zakázáno
Tropické oleje (kokosový, palmový), máslo, živočišný tuk, čokoláda, margarín, hydrogenované oleje, tučné maso, mléčné výrobky obsahující více než 1% tuku, kokos, vaječný žloutek, smažená jídla, sladké i normální pečivo, sladké potraviny a mastné omáčky.
Mrkev je skvělý zdroj beta-karotenu
Autor: profimedia.cz
Vzorový jídelníčekSnídaně: pomeranč, celozrnné cereálie, pšeničné otruby a odstředěný přírodní jogurt Oběd: čočka, zeleninový salát, brokolice, celozrnné pečivo a odstředěné mléko Svačina: syrová mrkev a celer Večeře: hnědá rýže, krevety, mušle, dušená zelenina, jablko a čaj |
Tato dieta vede v první řadě k úbytku hmotnosti. Dále je prevencí před kardiovaskulárními chorobami, rakovinou a snižuje krevní tlak.
Výhody
Vysoký obsah vlákniny a bílkovin zajišťuje pocit sytosti.
Nevýhody
Nízké množství tuku dělá jídlo suché a ne příliš chutné. V restauraci je téměř nemožné objednat si jídlo na způsob této diety. Krátkodobě by mohl vysoký obsah vlákniny dráždit střeva, ale tento vedlejší efekt by měl brzy zmizet.
Upozornění
Stejně jako u každé diety je zde riziko nutričního deficitu. Poraďte se o dietě se svým praktickým lékařem.