Kysané zelí patří mezi základní potraviny, které byste si měla dopřávat každý den. Jeho účinky uměli ocenit už naši antičtí předkové. Nejen, že je výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému, ale pomáhá také při hubnutí. Další jeho výhodou je, že nijak nezatíží váš rodinný rozpočet, patří mezi nejlevnější druhy potravin.
Proč právě kysané zelí?
Zvyšuje odolnost organismu a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost.
Díky bakteriím, které vznikají při kvašení, obsahuje mnohem více vitaminů než zelí v syrovém stavu. Bohaté je hlavně na vitaminy C, B, K, E, provitamín A, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny a také tak zvané izotiokyanáty, které chrání naše tělo před rakovinotvornými účinky.
Kysané zelí
Autor: Shutterstock.com
Pomáhá léčit
Již naši předkové ho používali při dalekých plavbách, aby se tak chránili před kurdějemi. Jako další doporučený recept pro zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se po doušcích pije během dne.
Je výborným pomocníkem při hubnutí
Kysané zelí obsahuje pouhých 17 kalorií ve 100 g. Aktivuje funkci trávícího sytému, podporuje množení těch správných bakterií, které urychlují trávení a odvádění škodlivých látek z těla. Působí tedy jako výborná prevence celulitidy. Kromě toho neobsahuje žádný tuk. Naopak má hodně vlákniny, která tělo pročistí a vyplaví z něj jedovaté látky. Navíc dobře zasytí, brání pocitu hladu a odbourává cholesterol.
Bojuje proti špatné náladě a posílí chuť na sex
Díky zvýšenému obsahu vitaminů B12 a B6 pomáhá proti únavě a stresu. Když si dáte zelí k večeři, podpoříte produkci spánkového hormonu melatoninu, díky kterému se vám bude spát mnohem lépe. Dobrý vliv má zelí i na libido a plodnost.