Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

TOP 8 snídaní: Nastartujte si den

  • 5. února 2013 | 07:00

    Znáte pořekadlo: Snídani sněz sám, o oběd se poděl s přítelem a večeři dej nepříteli? Pak se jím určitě řiďte a své snídaňové menu rozhodně nepodceňujte. Zapomeňte ale na to, že by jste si dali bábovku od maminky nebo sladké koblíhy z oblíbené pekárny, nejdůležitější jídlo dne vám musí dát něco víc než pocit plného žaludku.

  • Řecký jogurt


    Řecký jogurt
    Autor: Profimedia.cz
    Řecký jogurt má jemnou konzistenci mezi klasickým jogurtem a sýrem, což mu dává jeho nezaměnitelnou chuť. Tato pochutina obsahuje dvakrát více bílkovin, než ostatní mléčné produkty, díky tomu, že tělu trvá déle tyto bílkoviny zpracovat, má řecký jogurt nejednu výhodu. Za prvé vás zasytí na delší dobu a za druhé, tělo spálí více kalorií trávením těchto bílkovin, takže taková snídaně je i skvělým nástrojem k hubnutí.

  • Ovesná kaše

    Ovesná kaše
    Autor: Shutterstock.com
    Začít den miskou teplé ovesné kaše, je to nejlepší, co můžete pro své zdraví udělat. Vločky jsou výborným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zlepšuje trávení, napomáhá regulaci cukru v krvi a cholesterolu. Mimo to, obsahují vločky také nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vitamíny B1 a B6. Díky tomu, že si je připravíte jako teplou kaši, do které můžete přidat sójové, mandlové nebo jiné mléko, zahřejete svůj organismu s a ten se lépe nastartuje na celý den.

     

  • Lesní plody

    Borůvky
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Přidejte si každé ráno do jogurtu, ovesné kaše nebo do ovocného salátu pár borůvek, jahod nebo malin. Lesní plody totiž působí protizánětlivě, přispívají ke snížení srdečních onemocnění a dokonce zlepšují krátkodobou paměť.

     

  • Arašídové máslo

    Arašídové máslo
    Autor: Shutterstock.com
    V dopoledních hodinách potřebujete rychlou proteinovou a podporu, a tou ideální je právě burákové máslo. Dvě polévkové lžíce lahodné pomazánky poskytnou vašemu tělu správné množství bílkovin, vitamín E, hořčík a také fosfor, který má nezastupitelnou funkci ve výstavbě našich kostí. Dejte si ke snídani například celozrnný toast s burákovým máslem, nebo si jej přidejte do ovocného salátu.

     

  • Vejce

    Chléb s vejcem
    Autor: Michal Protivanský

    Dát si ke snídani vejce, je jedním z nejlepších způsobů, jak začít den. Podle vědců mají totiž vajíčka schopnost stimulovat mozek, zlepšit paměť a soustředění. Antioxidanty leutin a zaexanthin, které jsou ve vejcích obsaženy, dokáží chránit oči a také zmenšit riziko vzniku šedého zákalu. Navíc, díky obsahu bílkovin a vitamínů může tato ranní snídaně ovlivnit také to, že k obědu a k večeři, toho sníte podstatně méně.

     

  • Lněná semínka

    Bojujte proti bolesti příjemným způsobem: Jídlem!
    Autor: Profimedia.cz
    Malá lesklá semínka jsou bohatým zdrojem alfa-kyseliny linoleové, ligninu a řady vitamínů a minerálů, ale také bílkovin a vlákniny nebo omega 3 mastných kyselin. Nadrcená lněná semínka můžete přidat do jogurtu, kaší nebo pomazánek, jeho jemná ořechová chuť se bude skvěle snoubit i s ovocem a medem.

  • Celozrnné cereálie

     

    Cereálie
    Autor: Shutterstock.com
    Celozrnné cereálie obsahují více vlákniny, vitamínů a minerálů, než klasické cereálie. Takto bohatá snídaně pomůže k lepšímu soustředění v dopoledním čase i k lepší funkci trávicího ústrojí. Vláknina totiž působí jako kartáček, který čistí střeva. Vyzkoušejte cereálie zalité rýžovým mlékem a medem, nebo přidejte nakrájené ovoce.

  • Šunka

     

    Sendvič
    Autor: Shutterstock.com
    Libové plátky masa jsou zdrojem bílkovin, proto je ideální s nimi začít den. Připravte si dva plátky celozrnného chleba se šunkou, kterou vybírejte tak, aby měla obsah masa nejméně 86%, ideální je také sušená šunka. Pod šunku nemažte obyčejné máslo ani margarín, ale tenkou vrstvu tvarohu. Doplňte o plátek rajčete a skvělá snídaně je na světě.

Diskuse ke článku
.