Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rýžová dieta: Konečně zhubnete zdravě!

19. listopadu 2012 | 14:16

Zbavte se přebytečných kil bez stresu a hladovění! Jednoduché recepty jsou hotové raz dva a navíc obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.

Rýže je téměř zázračná plodina. Postará se o vaši dobrou náladu a navíc dodá tělu potřebnou energii a vitalitu. A bez zbytečných kalorií navíc! Dokáže zklidnit podrážděný žaludek a střeva a je výbornou prevencí ledvinových kamenů.

Štíhlý pas i boky bez trápení
Existuje mnoho druhů, které se liší velikostí a tvarem zrn, barvou i kvalitou. Rýže obsahuje spoustu minerálních látek (hořčík, železo, draslík, fosfor, vitaminy B a velké množství bílkovin) a skoro žádný tuk. A právě proto je jako stvořená pro dietu. Skvěle odvodňuje, takže vám pomůže vylučovat škodlivé látky z organismu.

I zdravé jídlo může být dobré a nemusíte jeho přípravou trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Ušetřete čas a pochutnejte si. Nabízíme vám několi tipů na lehké obědy i večeře, se kterými budete hubnout efektivně a s dobrou náladou.

Rizoto s hráškem a kuřecím masem
Budete potřebovat:
50 g dlouhozrnné rýže
100 g kuřecích prsou
50 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1 cibuli
125 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
1 lžičku másla
špetku šafránu
sůl a mletý černý pepř

Zhubněte bez stresu a pocitu hladu!
Autor: Profimedia.cz
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky a zprudka opečte na másle. Dochuťte solí a pepřem a odstavte. Cibuli nakrájejte na měsíčky a spolu s rýží opečte dosklovata. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a okořeňte šafránem. Přikryté duste asi 20 minut. Nakonec přidejte maso a hrášek, promíchejte a povařte, dokud se neodpaří veškerý vývar.

Krůtí kari se zeleninou
Budete potřebovat:
50 g rýže
100 g krůtích prsou
2 jarní cibulky
1 červenou papriku
1 zelenou papriku
hrst sušených hub
1 lžičku kari koření
2 lžíce sojové omáčky
olej

Postup:
V pánvi rozpalte olej a osmahněte na něm na kousky nakrájené krůtí maso. Přidejte nadrobno pokrájenou cibulku, na nudličky nakrájenou červenou i zelenou papriku a předem namočené sušené houby. Přisypejte kari koření a vše zalijte vodou. Přisypejte rýži a duste přikryté na mírném ohni, dokud maso a rýže nezměknou. Nakonec ochuťte sojovou omáčkou.

Krémová polévka s hráškem
Budete potřebovat:
50 g rýže
100 ml masového vývaru
200 ml smetany na vaření
30 g másla
2 lžíce hladké mouky
1 žloutek
1 lžičku rozehřátého másla
100 g sterilovaného hrášku
sůl

Postup:
Rýži orestujte na rozpáleném másle, podlijte vývarem a duste. Přidejte smetanu, ve které jste rozšlehala hladkou mouku, sterilovaný hrášek a sůl a vše společně povařte. Nakonec vmíchejte rozehřáté máslo rozšlehané společně se žloutky. Už nevařte.

Zhubněte bez stresu a pocitu hladu!
Autor: Profimedia.cz
Rizoto s rybou

Budete potřebovat:
150 g filetů z tresky nebo candáta
1 malou cibuli
1 mrkev
50 g rýže
1 lžíci másla
50 ml zeleninového vývaru
25 g bílého jogurtu
sůl a mletý bílý pepř
snítku kopru na ozdobu

Postup:
Rybu osolte. Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou rybu s cibulí. Pak přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a chvíli společně poduste. Zalijte vývarem a vařte na mírném ohni přikryté asi 10 minut. Nakonec přilijte bílý jogurt, promíchejte a na talíři ozdobte snítkou kopru.


Autor: sim