Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chcete zhubnout? Nacpěte se ve čtyři!

Nezáleží jen na tom, co jíte, ale i kdy to jíte.
5. prosince 2012 | 07:00

Zrovna tak jako my jsme v určitou dobu plní energie, tak i náš žaludek pracuje podle svého denního rytmu. Kdo se mu přizpůsobí, bude se cítit lépe a možná i shodíte pár kil.

Naše tělo se během dne mění. V určitou dobu jsme unavení, nebo naopak nabití energií - a stejně je na tom i naše trávení. Každý orgán je aktivní v určitou dobu, zatímco jindy „spí“ a neměli bychom ho zatěžovat.

Kdy tedy jíst?

Začněte v sedm

První porci jídla bychom si měli dopřát mezi sedmou a devátou ráno, kdy žaludek pracuje na plné obrátky a přijímá živiny. Dejte si je třeba ve formě ovesné kaše s ovocem.

Chuť na sladké? Až v 11!

Okolo jedenácté je jediná doba, kdy tělo stráví sladkosti. Nemáme ale na mysli čokoládové dorty nebo rakvičky se šlehačkou. Bez výčitek si můžete dopřát porci ovoce nebo trochu medu.

Obědvejte střídmě

Na svíčkovou se šesti zapomeňte. To byste „odpadli“ a celý den by s vámi už nic nebylo. V poledne bychom neměli trávení přetěžovat, dejte si tedy něco lehčího. Třeba salát a kousek kuřecího masa.

Místo kávičky se po obědě radši projděte. Mezi 13. a 15. hodinou je čas pro tenké střevo, kdy většinu energie vydáváme na trávení, proto vynechte i odpolední moučník. Pravá chvíle na pořádný dlabanec teprve přijde.

Brzká večeře
...
Autor: profimedia.cz

Odbila čtvrtá odpoledne? Právě teď se můžete pořádně "nacpat". Naše energie stoupá, jsme aktivní, a tak jídlo dobře strávíme. Teď se nemusíte nijak zvlášť hlídat, pokud ale hubnete, dopřejte si něco zdravého. Třeba rybu a rýži.

Večer jen zlehka

Kolem sedmé večer si dejte ještě lehké jídlo, například dušenou zeleninu a k ní jogurt nebo cottage. Už svoje zažívání nezatěžujte tuky, kávou, alkoholem, cukrem nebo solí. Ledviny se totiž čistí a potřebují vyloučit škodliviny.

Večer se snažte být v klidu, případně si povídejte s přáteli. Snažte se už ale bez alkoholu a těžkého jídla nebo pamlsků, abyste nezatěžovali játra. Radši jděte brzy spát a těšte se na další bohatou snídani!

Autor: Michala Jendruchová