Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Účinná dieta z daleké Asie: Buďte štíhlá jako Japonky!

16. března 2012 | 07:04

Jedna z nejzdravějších diet na světě je tady! Chcete vědět, proč jsou Asiatky pořád tak krásně štíhlé a stále vysmáté? Může za to kvalitní a vyvážená strava. Inspirujte se jejich zásadami.

Roli hrají nejen geny, ale i jejich způsob stravování, díky kterému mají tak nízkou míru obezity. Jídelníček Japonek je bez velkého množství tuku, soli a cukru. Dbají na pestrost stravy a kvalitu jídla. Pochutnají si na sójových výrobcích, které nahrazují mléko a mléčné výrobky, na zelenině a ovoci. Z masa upřednostňují hlavně mořské ryby, např. makrelu či lososa a chléb nahrazují celozrnnou rýží. Namísto sytých omáček jedí hlavně vývary.

Přirozenou součástí jejich stravování jsou bohaté snídaně, které jsou pro ně nejdůležitějším jídlem dne. Podstatné je, aby se v potravinách zachovalo co nejvíce antioxidantů a vitamínů. Využívají rychlou přípravu pokrmů na pánvi (ve woku). Není pro ně důležitá kvantita, ale kvalita.

Zásady
Jídelníček Japonek je bez velkého množství tuku, soli a cukru. Dbají na pestrost stravy a kvalitu jídla.
Autor: profimedia.cz

Potraviny se rozdělují do 4 základních skupin, které kladou důraz na hustotu kalorií:

● Velmi lehké potraviny, obsahují maximálně 0,8 kcal / g (zelený, černý čaj, chřest, voda, okurky, čekanka, jablka atd..). Tyto potraviny lze jíst bez obav kdykoliv během dne.

● Lehké potraviny, obsahují maximálně 0,8 - 1,5 kcal / g (ryby, hnědá rýže) s těmito potravinami už třeba zacházet s mírou, kdykoliv během dne, ale v malém množství

● Středně těžké potraviny, obsahují 1,5 - 3 kcal / g (libové červené maso, chléb, těstoviny ...) měli bychom ho jíst pouze v určeném čase a v malém množství

● Těžké potraviny, obsahují 3 - 9 kcal / g (dezerty a smažená jídla) jsou dovoleny jen velmi zřídka.

Věděli jste, že ...

... obyvatelé Asie mají v porovnání s dalšími státy až o 80 % nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a až o polovinu nižší výskyt rakoviny?

Tato dieta se zaměřuje na pojídání potravin, které mají sice nízkou kalorickou "hustotu", ale na druhé straně vysokou výživovou hodnotu. Proto doporučujeme vynechat potraviny z poslední skupiny a do jídelníčku zařadit hlavně polévky, rýži, hodně zeleniny, ryby, tofu a šálek zeleného čaje denně.

Mořské ryby jsou bohaté na bílkoviny a skvěle umí bojovat s nadbytečnými kilogramy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Povolené
ovoce, zelenina, celozrnné potraviny, olivový olej, avokádo, ořechy, drůbež, ryby, tofu, hnědá rýže, čaje (zelený, černý, jasmínový)

Zakázané
sladkosti, chléb, oleje, smažená jídla, těstoviny z bílé mouky, mléčné výrobky

Jezte do polosyta!

Důležitým pravidlem je jíst jen do té doby, dokud necítíte, že jste na 80 % plná.

Autor: Nový čas pre ženy, Klena