Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dodržte těchto 15 dohod o jídle a zhubněte pět kilo!

5. srpna 2011 | 06:30

„Jediná dieta, která pomáhá, je ta, o které nevíte, že ji držíte,“ říká výživová specialistka Monika Nevolová. Díky patnácti následujícím pravidlům můžete zhubnout pět i víc kilo za rok. Lehce, bez problémů. Přestaňte pomalu přibírat, začněte hubnout!

3Stoupla jste na váhu a máte zase o tři kila víc než před rokem? Musíte si koupit o číslo větší oblečení? Pokud nepotřebujete rychle zhubnout, ale ráda 969494:gallery:true:truebyste si hmotnost udržela nebo pár kilogramů shodila, dejte na následující „dohody“, které budete dodržovat. Příští jaro, nebo možná už letos v létě, si budete kupovat o číslo menší sukni.

Uzavřete se sebou tyto dohody, které sestavila odbornice Monika Nevolová (www.lifekoucing.cz):

1. Dohoda malých talířků

Ano, je to trochu stará rada, ale – už jste ji vyzkoušela? Na menší talíř se jednoduše vejde méně jídla, tedy méně kalorií.

Brambory
Autor: profimedia.cz
2. Dohoda o příloze

Třetinu všech příloh (brambory, těstoviny, knedlíky, rýže) nechte na talíři. A přestaňte si myslet, že musíte sníst všechno, co vám nandali na talíř, jak to tvrdila maminka. Kdekoliv to jde, sama si o tu třetinu nandejte méně.

3. Dohoda o klidu na jídlo

Spěcháte, jste nesoustředěná a obědváte s očima přilepenýma k monitoru počítače? Ráda při čtení nebo u televize chroupete něco dobrého? Pak si zaděláváte nejen na žaludeční vředy, ale také na nadváhu. Oddělte jídlo od všech dalších činností.

4. Dohoda jednou a dost

Dejte si, na co máte chuť, ale nepřidávejte si. Nebo počkejte alespoň patnáct minut, než si dáte znovu na talíř. Pocit sytosti může přijít někdy až po půlhodině.

5. Dohoda o rodinných baleních

„Je prokázané, že lidé, kteří nakupují rodinná balení, častěji jezdí pro další potraviny a mají větší spotřebu. Celý efekt výhodných nákupů mizí – neušetříte, nezhubnete. Pamatujte si, co nekoupíte – nesníte. Nakupujte častěji menší množství potravin,“ vysvětluje Monika.

6. Dohoda o krabicích a mističkách

Máte doma cornflakes, müsli, buráky, křupky? Když si každou porci téhle dobroty odsypete zvlášť do mističky, budete mít přehled, co jíte a v jakém množství. Lidé, kteří jedí přímo z pytlíků nebo krabic, mají pocit, že snědli jednu porci, ve skutečnosti jsou to zhruba porce tři!

7. Dohoda o čokoládových bonbonech

„Jeden zajímavý výzkum potvrdil, že lidé, kteří měli před sebou na pracovním stole v misce čokoládové bonbony, jich snědli v průměru devět za den. V případě, že byla miska od stolu vzdálená čtyři kroky, zkonzumovali jich šest až sedm,“ říká Monika. „Když zamkli bonbony do šuplíku, snědli dva.“
Dávejte si tedy dobroty „na zobání“ (brambůrky, sušenky, keksy, ovoce v čokoládě) daleko na poličku nebo do šuplíku a pečlivě je zamkněte. A to nejen v práci, ale i doma u televize!

Čokoládové bonbony
Autor: Archív

8. Dohoda o zbytcích

Možná vám nebude úplně „vonět“, ale spočívá v tom, že při návštěvě nebo jen při večerním posezení s partnerem nebudete sklízet ze stolu. Uvidíte všechny sklenky, talíře, krabice od džusů a tácky po chlebíčcích – důkaz, kolik jídla a pití už máte v sobě. Ztratíte tak chuť přejídat se.

Mějte v lednici jen dietní jídlo a nebudete přibírat
Autor: profimedia.cz

9. Královská dohoda

Říká se, že kdo u stolu sní jídlo první, je král. Nebuďte králem! Obědváte-li s větším počtem lidí, buďte poslední, která se pustí do jídla, a poslední, kdo s jídlem skončí. Vychutnejte si každé sousto a vyčkejte na pocit nasycení.

10. Dohoda o přestávce

Hodí se zejména u rodinných obědů. Uprostřed jídla odložte příbor a dejte si pár minut „pauzu“. Můžete se věnovat příjemné konverzaci. Po chvilce se chopte příboru a pokračujte. Určitě toho nesníte tolik!

11. Dohoda o naslouchání

Poslouchejte své tělo, chutě. „Když nemáte na jídlo ani pomyšlení, nejezte. Proč? Buďte jako malé děti, které nechají třeba tři čtvrtě talíře. No a co! Zapomeňte na všechny babičky a maminky a rodinné tradice a vymluvte se na bolení břicha,“ doporučuje Monika.

12. Dohoda o dělení

Ráda mlsáte, chodíte na dorty do cukrárny? Vezměte s sebou kamarádku a o sladký zákusek se rozdělte.

666397:gallery:true:true

13. Dohoda o třech soustech

Znáte ten pocit, kdy se těšíte na párek v rohlíku, čokoládu, kus pizzy ze stánku nebo dort? „Vědci zjistili, že největší uspokojení a radost přinášejí první tři sousta. Zbytek jídla sníme s mnohem menším požitkem. Takže když se chystáte pustit se do kalorických potravin mimo hlavní jídlo, praktikujte právě tuto dohodu!“ radí Monika.

14. Dohoda o tom nejlepším

Jedla jste krupičnou kaši od krajů, kde nebyl žádný cukr a až nakonec jste si nechala prostředek plný másla a cukru a kakaa? Nenechávejte si to nejlepší na konec! Jezte kaši nebo jakékoli jídlo tak, aby to „nejlepší“ bylo uprostřed.

15. Dohoda o sklence vody

Pijete na žízeň jen sladké limonády a džusy? Vypijte před každým takovým douškem sklenku obyčejné vody. Ušetříte tak spoustu kalorií.

Voda
Autor: profimedia.cz

Autor: Olga Poucheová, Kbak