Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo vám pomůže zhubnout? Odpoví náš test!

Jsou lidé, kterým za shazování kil platíme, ale na každou z nás funguje něco jiného. Proč investovat do osobního trenéra, když si chcete hlavně popovídat a postěžovat si, jak vám hubnutí nejde? Proč chodit běhat, když vaším největším problémem je neustálé přejídání? Najděte toho pravého člověka, který vám pomůže zhubnout!

Potřebujete si dát do těla s trenérem, nebo plakat na terapeutickém křesle u psychologa, či si najmout výživového poradce? Následující test by vám měl utřídit myšlenky a navést na správnou cestu k tomu být štíhlá a mít se ráda. Hlavně to nevzdávejte! Pokud konečně najdete tu správnou cestu, výsledky se určitě dostaví.

1. Podle vás je při hubnutí nejdůležitější:

a) cvičení
b) psychika
c) jídelníček
d) duše
e) matematika: příjem a výdej energie

949054:gallery:true:true2. Abyste mohla dobře shazovat, potřebujete:

a) parťáka
b) rádce, který vás povede
c) učitele
d) duchovního vůdce
e) přesné informace

3. Motivovat vás bude nelépe:

a) pravidelný dozor
b) otevřené popovídání s někým, kdo vám porozumí
c)
přesné instrukce zejména ohledně jídelníčku
d) pocit, že konečně začnete mít ráda sama sebe
e) pravidelný přísun nových druhů cvičení

4. Co se týká hubnutí:

a) Stále začínáte, ale nikdy nic nedotáhnete.
b) Jste „zkušená dietářka“ a JOJO je vaše druhé já (začarovaný kruh).
c) Nemáte ponětí, co dělat, když chcete zhubnout.
d) Zkoušela jste všechno, a nic nefunguje.
e) Víte, jak na to, jen potřebujete trochu „nakopnout“.

5. V práci by vás hodnotil šéf asi takto:

a) Zvládne cokoli, ale potřebuje zpětnou vazbu a oporu (pochvalu).
b) Umí vzít věci a zodpovědnost do vlastních rukou.
c) S dokonalými instrukcemi dotáhne všechno do konce.
d) Nebojí se nových věci a metod.
c) Vymyslí a splní většinu úkolů sama.

945979:gallery:true:true

Výsledky:

NEJVÍC A - Potřebujete osobního trenéra

Bude hlavně partner a největší pozornost bude věnovat vašemu tělu. Pozor ale, lekce tréninku není popovídání u kávy! Celý proces je opřený o daná pravidla: pohyb a redukční jídelníček. Osobní trenér vás přiměje pravidelně cvičit, bude vás silně motivovat a povzbuzovat. Jeho přístup by měl být individuální, ale není to váš psycholog. Intimní starosti nechte doma! V ideálním případě by měl být napojený na další odborníky: praktického lékaře, fyzioterapeuta a další.

Investice: Asi 400 Kč na lekci. (Pro znatelný efekt je potřeba aspoň 15 tréninků (minimálně 2x týdně).

Levnější varianta: Můžete se dohodnout na několika vstupních trénincích a konzultacích a pak už trénovat sama.

524625:gallery:true:true

NEJVÍC B - Pomůže trenér nebo psycholog

Tohoto člověka zajímá váš životní styl, jak se cítíte, jaký máte vztah ke svému tělu a tak dále. Celá jeho práce je postavena na psychologii a moderních terapeutických metodách. Takzvaného kouče vyhledejte v případě, že máte chuť změnit svůj život a nebojíte se otevřeně si popovídat  i o svých stinných stránkách. Díky jeho vedení si odpovíte na řadu otázek včetně těch, které vyvstávají z problémů s nadváhou. Změníte pohled na život, na svou postavu, vztah na  jídlo a tak dále. Stanete se aktivním tvůrcem procesu a díky práci s odborníkem přijmete plnou zodpovědnost za svůj život i za to, kolik vážíte.

Investice: Asi 1000 Kč za konzultaci u certifikovaného kouče, jehož zákazníky jsou především hodně vytížení manažeři. (Může vám stačit jedno sezení, ale doporučují se minimálně tři s určitým časovým odstupem.)

Levnější varianta: Existují trenéři nebo specialisté s kvalifikací výživového poradce. Jejich služby jsou o něco levnější; můžete vyhledat i psychologa, jehož konzultace jsou zdarma.

NEJVÍC C - To pravé je výživový poradce

Poskytne vám individuální konzultaci, doporučí na míru šitý jídelníček a vhodné pohybové aktivity. Díky němu se dozvíte spoustu informací o energetických hodnotách potravin, příjmu, výdeji, biorytmech, metabolismu a tak dále. Váš vztah bude spíše: učitel–žák. Výživový poradce vás změří, zváží, ale nevyřeší s vámi pocity typu: jsem ošklivá, tlustá, nemám vůli. Bude stoprocentní průvodce po redukčním jídelníčku a pomůže vám změnit některé návyky, třeba večerní vyjídání ledničky. Udržet si motivaci bude hlavně na vás.

Investice: Asi 350 Kč za konzultaci. Počítejte s dlouhodobější spoluprací, odstup mezi schůzkami je individuální. Absolvujte minimálně čtyři sezení.

847366:gallery:true:true

NEJVÍC D - Najděte si alternativního odborníka

Nabízí služby, které nejsou úplně standardní a nejsou zaměřené jen na hubnutí. S klidným svědomím vám můžeme doporučit specialisty na čínskou medicínu, homeopatii, akupunkturu, reflexní terapii, relaxaci, meditace, masáže, popřípadě rodinné konstelace. Pozor, takové lidi vybírejte velmi obezřetně a práci s nimi berte jako doplněk k vlastnímu snažení, který vám umožní nahlédnout věci z jiné strany. Vždy se objednejte na vstupní konzultaci a teprve potom se rozmyslete, zda chcete s takovým člověkem pracovat dál. Hlavním cílem alternativního poradce není vaše zhubnutí, ale pomůže vám při sebepřijetí, ukáže cestu k uvolnění, dobití energie, lepšímu životnímu pocitu. Podle jeho zaměření očekávejte individuální přístup a otevřenost.

Investice: Od 300 do 1000 Kč za hodinu.

NEJVÍC E

Zapněte internet, kupte si sportovní herní konzoli a permanentku do fitka
Sdílení, odhalení duše nebo hledání skryté pravdy není nic pro vás. Vy chcete zhubnout a víte, že musíte cvičit, zdravě a méně jíst. Proč si platit individuální konzultace, když je všechno na internetu nebo se dá zajít do tělocvičny na společnou hodinu? Pro nezkušeného člověka a začátečníka to není nejlepší cesta, ale pokud znáte zásady zdravého jídelníčku, svou anamnézu a máte sportovní základy, vzhůru do toho.

Investice: Od 700 Kč na měsíc ve fitness, internetové poradenství je obvykle zdarma, herní konzole vyžaduje jednorázovou investici ve výši několika stovek i tisíc korun.

637373:gallery:true:true

Než začnete!

* Vyhledejte odpovídajícího odborníka až ve chvíli, kdy víte, že opravdu chcete zhubnout.

* Svému lektorovi nikdy nelžete.

* Máte-li pocit, že byste potřebovala nejlépe úplně všechny specialisty najednou, hledejte. Dnes je spousta lidí kvalifikovaná ve více oborech a vy můžete dostat kompletní péči (např: www.lifekoucing.cz).

* Pokud chcete zhubnout víc než patnáct kilo, vezměte si na pomoc lékaře a hubněte pod jeho dozorem!


Autor: Olga Poucheová, Kbak