Nabízíme vám odpovědi na pět nejčastějších otázek našich čtenářek.
* Štíhlá díky dělené stravě?
Dělená strava se zakládá na myšlence, že tělo tráví odděleně stravu bohatou na bílkoviny a na sacharidy. Právě dělení potravin podle těchto látek by mělo mít zeštíhlující účinek. Ve skutečnosti má úbytek hmotnosti na svědomí velké množství ovoce a zeleniny. V teorii dělené stravy jsou totiž ovoce a zelenina neutrálními potraviny, které si lze kombinovat jak s masem a rybami, tak i s chlebem. Takže sníte ovoce a zeleniny větší množství než obvykle.
* Z těstovin nebo brambor se přibírá?
Jeden z dlouho tradovaných omylů je, že potraviny bohaté na sacharidy přidávají na tloušťce. Je to asi proto, že se s nimi vykrmují prasátka. U lidí se však sacharidy na tuky přeměňují jen v tom případě, když je jejich potrava extrémně chudá na tuky, ale zároveň obsahuje velké množství sacharidů. Při normální, vyvážené stravě se to nestává.
* Lze zhubnout jen na vybraných partiích?
Mnoho přípravků na hubnutí slibuje odbourání tuku na problémových místech - na břiše, stehnech a zadečku. Pravda je však taková, že tělo nejdříve odbourává tuk na tváři a dekoltu. Jestliže chcete zhubnout jen na stehnech nebo bříšku, dopracujete se ke své vysněné postavě jen díky cílenému cvičení a vyvážené stravě, která bude bohatá na vlákninu a chudá na tuky.
* Jsou všechny light produkty opravdu nízkotučné?
Při nákupu si kromě nápisu "light" na potravinách začněte všímat i dalších informací. Ne všechny výrobky s tímto označením se "kamarádí" se štíhlou linií. Nápis "lehké" se totiž může vztahovat nejen na kilojouly, ale i na množství soli, alkoholu, kofeinu a další obsažené látky. Proto si vždycky pořádně přečtěte, na co vlastně se propagované označení light vztahuje.
* Škodí umělá sladidla zdraví?
Sladidla sice pomáhají ke štíhlé linii, ale zároveň se mnozí lidé obávají toho, že vyvolávají rakovinu. Nic z toho se však vědecky neprokázalo. Naopak, nejnovější zjištění vědců hovoří o tom, že umělá sladidla nemají na vznik rakoviny vliv. Ale jestliže cukr dodaný tělu umělými sladidly tvoří více než desetinu denního příjmu energie, ke zhubnutí nepovede.