Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

20 nejlepších požíračů kalorií: Vede skořice!

Kdo jí denně 2 jablka, podporuje tím hubnutí. Jablka totiž obsahují vitamin C, draslík, lehce stravitelné sacharidy a látky, jako je pektin. Ten podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.
29. ledna 2011 | 07:48

Zima dokáže zalézt pod nehty a také do tukových zásob... Dlouhé večery trávíme na gauči před televizí s pytlíkem brambůrků. Na tom vlastně není nic špatného, protože tělo je už po staletí nastaveno na křečkování. To znamená, že si dělá tukové zásoby, aby jimi pokrylo energetickou spotřebu.

Abyste nemuseli na jaře své špeky schovávat do dlouhých vlněných svetrů, sestavil německý odborník na výživu Sven-David Müller několik stravovacích tipů, jak čelit zimě i předjaří s chutí a bez kil navíc.

1. Skořice
Müller o ní říká: „Ten, kdo sní denně půl čajové lžičky skořice, sníží si hladinu cukru v krvi o 30 %. Zdá se, že skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí.

2. Řasy
Řasy obsahují hodně vitaminu C a B a minerálů, hlavně jódu. Ten působí jako skutečný zabiják kalorií, tím, že stimuluje látkovou výměnu.

3. Jablka
Kdo jí denně 2 jablka, podporuje tím hubnutí. Jablka totiž obsahují vitamin C, draslík, lehce stravitelné sacharidy a látky, jako je pektin. Ten podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.

4. Kapsaicin
Kapsaicin je rostlinná látka, která je zodpovědná za pálivou chuť papriky a podněcuje produkci tepla v těle. Důsledek toho je, že se potíte, aby se tělo zase ochladilo. Přitom tělo spotřebovává hodně energie, což zabíjí kalorie. Kapsaicin se nachází v chilli papričkách, v černém pepři, kurkumě a zázvoru.

5. Cholin
Cholin patří mezi vitaminy skupiny B. Je obsažen v játrech, vejcích a sóje. Podporuje látkovou výměnu tím, že proniká do buněk. Zároveň zlepšuje koncentraci a výkon mozku.

6. Chrom
Stopový prvek chrom hraje důležitou roli při látkové výměně cukrů. Ovlivňuje tvorbu inzulinu a zamezuje pocitu hladu. Chrom dodávají tělu hlavně maso, vnitřnosti, vejce, rajčata, hlávkový salát, kakao a houby.

7. Procvičování mozku
Ten, kdo procvičuje své šedé mozkové buňky, spotřebovává také kalorie. A konzumace »potravin pro mozek«, např. ženšenu, tento efekt ještě zvyšuje.

8. Zelenina
Většina druhů zeleniny je nízkokalorická a obsahuje hodně tekutin a látek, které stimulují spalování tuků. Patří sem především paprika, rajčata, kyselé zelí, luštěniny, jako fazole, hrách a čočka.

9. Grapefruit
Výtažek z grapefruitu zlepšuje prokrvení a obsahuje aminy, které podporují spalování tuků a tím zvyšují přeměnu energie.
Tip: Grapefruit si dávejte nejlépe po jídle, pak se jeho účinky projevují nejlépe!

10. Zázvor
Čerstvý zázvorový kořen obsahuje hustý balzám (oleoresin) s velmi éterickými oleji. Ty zahřívají tělo, což zabíjí kalorie, a podporují činnost střev.

11. Inteligentní rozdělení jídel
Ten, kdo jí třikrát denně s pětihodinovými přestávkami, má podle aktuálních vědeckých studií větší šanci zhubnout.
Tip: Šetřete při večeři sacharidy, v noci pak odbouráte více tuku!

12. Jód
Jod je základní stopový prvek a součást důležitých hormonů štítné žlázy, které stimulují tvorbu tepla a látkovou výměnu v těle. Vyskytuje se v rybách, řasách a dalších mořských plodech.

13. Křehký chléb
Křehký chléb obsahuje až 14 % procent obilné vlákniny, která v žaludku nabobtná a nasytí.

14. Vápník
Vápník aktivuje speciální enzymy, které snižují váhu. Při vědeckém výzkumu účastníci užívali 1000 mg vápníku a zhubli 0,4 kg, aniž by změnili své stravovací návyky.

15. Kofein
Kofein zvyšuje spalování tuků, tvorbu tepla a krevní tlak v těle a tím stimuluje látkovou výměnu.
Tip: Šálek silné kávy nebo expressa si dejte po jídle!

16. Bylinky a koření
Zázvor, koriandr, pepř a paprika podporují látkovou výměnu, fenykl, anýz, kmín, hořčice a česnek podporují trávení. Cibule stimuluje prokrvení.

17. Jehněčí maso
Jehněčí stimuluje s pomocí karnitinu (L-Carnitin) látkovou výměnu a samo o sobě obsahuje jen málo tuku.

18. Hořčík
Hořčík ovlivňuje pozitivně spalování tuků. Muži by měli denně spotřebovat 350 mg, ženy 300 mg. Hořčík je obsažen např. v celozrnných a mléčných výrobcích, rybách, drůbeži, játrech, sójových bobech a banánech.

19. Paprika
Paprika obsahuje vitamin C, který povzbuzuje spalování tuků v buňkách. Další obsažené látky uvolňují zažívací trakt, což tělu pomáhá, aby hublo zdravě.

20. Voda
Voda nemá žádné kalorie, a když ji pijete studenou, zvyšuje se spotřeba kalorií. Voda se musí totiž vydanou energií zahřát na tělesnou teplotu. Kalorie se tak spalují a odbourávají se tukové rezervy. Mimo to voda plní žaludek a působí jako brzda hladu.
Tip: Mezi snídaní, obědem a večeří vypijte alespoň 1,5 litru studené vody.

Autor: Iva Dvořáková, Andrea Fajkusová