Abyste nemuseli na jaře své špeky schovávat do dlouhých vlněných svetrů, sestavil německý odborník na výživu Sven-David Müller několik stravovacích tipů, jak čelit zimě i předjaří s chutí a bez kil navíc.
1. Skořice
Müller o ní říká: „Ten, kdo sní denně půl čajové lžičky skořice, sníží si hladinu cukru v krvi o 30 %. Zdá se, že skořice zlepšuje účinky inzulinu na buňky, což usnadňuje hubnutí.
2. Řasy
Řasy obsahují hodně vitaminu C a B a minerálů, hlavně jódu. Ten působí jako skutečný zabiják kalorií, tím, že stimuluje látkovou výměnu.
3. Jablka
Kdo jí denně 2 jablka, podporuje tím hubnutí. Jablka totiž obsahují vitamin C, draslík, lehce stravitelné sacharidy a látky, jako je pektin. Ten podporuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu.
4. Kapsaicin
Kapsaicin je rostlinná látka, která je zodpovědná za pálivou chuť papriky a podněcuje produkci tepla v těle. Důsledek toho je, že se potíte, aby se tělo zase ochladilo. Přitom tělo spotřebovává hodně energie, což zabíjí kalorie. Kapsaicin se nachází v chilli papričkách, v černém pepři, kurkumě a zázvoru.
5. Cholin
Cholin patří mezi vitaminy skupiny B. Je obsažen v játrech, vejcích a sóje. Podporuje látkovou výměnu tím, že proniká do buněk. Zároveň zlepšuje koncentraci a výkon mozku.
6. Chrom
Stopový prvek chrom hraje důležitou roli při látkové výměně cukrů. Ovlivňuje tvorbu inzulinu a zamezuje pocitu hladu. Chrom dodávají tělu hlavně maso, vnitřnosti, vejce, rajčata, hlávkový salát, kakao a houby.
7. Procvičování mozku
Ten, kdo procvičuje své šedé mozkové buňky, spotřebovává také kalorie. A konzumace »potravin pro mozek«, např. ženšenu, tento efekt ještě zvyšuje.
8. Zelenina
Většina druhů zeleniny je nízkokalorická a obsahuje hodně tekutin a látek, které stimulují spalování tuků. Patří sem především paprika, rajčata, kyselé zelí, luštěniny, jako fazole, hrách a čočka.
9. Grapefruit
Výtažek z grapefruitu zlepšuje prokrvení a obsahuje aminy, které podporují spalování tuků a tím zvyšují přeměnu energie.
Tip: Grapefruit si dávejte nejlépe po jídle, pak se jeho účinky projevují nejlépe!
10. Zázvor
Čerstvý zázvorový kořen obsahuje hustý balzám (oleoresin) s velmi éterickými oleji. Ty zahřívají tělo, což zabíjí kalorie, a podporují činnost střev.
11. Inteligentní rozdělení jídel
Ten, kdo jí třikrát denně s pětihodinovými přestávkami, má podle aktuálních vědeckých studií větší šanci zhubnout.
Tip: Šetřete při večeři sacharidy, v noci pak odbouráte více tuku!
12. Jód
Jod je základní stopový prvek a součást důležitých hormonů štítné žlázy, které stimulují tvorbu tepla a látkovou výměnu v těle. Vyskytuje se v rybách, řasách a dalších mořských plodech.
13. Křehký chléb
Křehký chléb obsahuje až 14 % procent obilné vlákniny, která v žaludku nabobtná a nasytí.
14. Vápník
Vápník aktivuje speciální enzymy, které snižují váhu. Při vědeckém výzkumu účastníci užívali 1000 mg vápníku a zhubli 0,4 kg, aniž by změnili své stravovací návyky.
15. Kofein
Kofein zvyšuje spalování tuků, tvorbu tepla a krevní tlak v těle a tím stimuluje látkovou výměnu.
Tip: Šálek silné kávy nebo expressa si dejte po jídle!
16. Bylinky a koření
Zázvor, koriandr, pepř a paprika podporují látkovou výměnu, fenykl, anýz, kmín, hořčice a česnek podporují trávení. Cibule stimuluje prokrvení.
17. Jehněčí maso
Jehněčí stimuluje s pomocí karnitinu (L-Carnitin) látkovou výměnu a samo o sobě obsahuje jen málo tuku.
18. Hořčík
Hořčík ovlivňuje pozitivně spalování tuků. Muži by měli denně spotřebovat 350 mg, ženy 300 mg. Hořčík je obsažen např. v celozrnných a mléčných výrobcích, rybách, drůbeži, játrech, sójových bobech a banánech.
19. Paprika
Paprika obsahuje vitamin C, který povzbuzuje spalování tuků v buňkách. Další obsažené látky uvolňují zažívací trakt, což tělu pomáhá, aby hublo zdravě.
20. Voda
Voda nemá žádné kalorie, a když ji pijete studenou, zvyšuje se spotřeba kalorií. Voda se musí totiž vydanou energií zahřát na tělesnou teplotu. Kalorie se tak spalují a odbourávají se tukové rezervy. Mimo to voda plní žaludek a působí jako brzda hladu.
Tip: Mezi snídaní, obědem a večeří vypijte alespoň 1,5 litru studené vody.