Dieta pro zdraví
Jablka mají příznivý vliv na čištění krve, jater i ledvin. Jejich vláknina prospívá střevní peristaltice a zabraňuje usazování škodlivých mikroorganismů.
Odlehčovací dny
Dietu s našimi tipy na hlavní jídla i svačinky držte asi týden. Během diety zařaďte podle uvážení 1 jablečný den. Ten den snězte jen 6 čerstvých jablíček a pijte pouze vodu nebo neslazené bylinkové čaje.
Jablka upravují trávení. Ať už máte zácpu nebo průjem, tyto problémy vám pomůže vyřešit den, kdy budete konzumovat pouze toto ovoce.
Přírodní lékárna
- Jablka zasytí, ale nepřibírá se po nich.
- Snižují hladinu škodlivého cholesterolu.
- Obsahují zásobu vitaminů a látek, které tělu dodávají energii a vitalitu.
- Zpevňují cévní stěny a mají příznivý vliv na regeneraci buněk.
- Jablečné enzymy podporují metabolismus. Draslík odplavuje z těla nahromaděnou vodu společně s toxiny a odpadními látkami.
Když budete mít hlad
Pokud vás během hubnutí bude pronásledovat hlad nebo honit mlsná, dejte si klidně hrstičku sušených jablek. Ale pozor, nedoslazovaných a nejlépe v bio kvalitě.
TIPY NA SNÍDANI NEBO SVAČINU
Vločky s jablky
Potřebujete:
100 g ovesných vloček nebo bio müsli, 1 větší jablko, 1 bílý nízkotučný jogurt
Postup:
Jablko nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s vločkami a jogurtem. Vypijte sklenku pomerančového džusu.
Strouhaná jablíčka s tvarohem
Potřebujete:
1 větší jablko, 50 g měkkého nízkotučného tvarohu, lžičku medu
Postup:
Jablko omyjte, nastrouhejte, smíchejte s tvarohem a medem.
Chleba s jablky
Potřebujete:
1 jablko, krajíc chleba, 30 g nízkotučného taveného sýra, lístek salátu, 1 rajské jablíčko
Postup:
Krajíc potřete sýrem, jablka omyjte, nakrájejte na plátky a obložte chleba, přidejte salát a rajče.
BLESKOVÉ PŘESNÍDÁVKY
Lučina a jablko
- jedno malé balení sýru lučina s malým nakrájeným jablkem
- 250 ml jablečného moštu
- 1 celé čerstvé větší jablko
TIPY NA OBĚD
Kuře s jablky
Potřebujete:
100 g kuřecího masa, 1 jablko, 1 lžičku oleje, rýži, sůl, pepř
Postup:
Maso poduste s polovinou nakrájeného jablka na troše oleje, osolte a opepřete. Rýži připravte podle návodu. Podávejte s druhou polovinou jablka nakrájeného na plátky.
Zeleninový salát s jablky
Potřebujete
1 jablko, 1 střední uvařenou bramboru, 200 g zeleniny podle chuti (rajčata, papriky), 1 sterilovanou okurku, 1 bílý nízkotučný jogurt, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř
Postup:
Jablko, bramboru a další zeleninu nakrájejte nadrobno, přidejte jogurt, citronovou šťávu a podle chuti dodejte sůl a pepř.
Jablečná kaše
Potřebujete:
350 g jablek, půl lžičky mleté skořice, malou špetku mletého hřebíčku
Postup:
Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte. V hrnci je podlijte vodou a krátce poduste. Přidejte skořici a trošku mletého hřebíčku. Jablečnou kaši podávejte teplou.
Proč vám jablečná kaše prospívá
Skořice likviduje plíseň a hřebíček pomáhá zneškodňovat mikroby, také dobře odvodňuje a snižuje vysoký krevní tlak. Hřebíčku však jenom opravdu trošku, protože by nastalo silné odbourávání toxinů, které by přetížilo játra a ledviny.
TIPY NA VEČEŘI
Ovocný salát
Potřebujete:
2 menší jablka, hrst loupaných vlašských ořechů, bílý nízkotučný jogurt, 100 g ledového salátu, lžičku medu
Postup:
Jablka nakrájejte nadrobno, ořechy nasekejte nadrobno, salát nakrájejte na proužky. Jogurt smíchejte s medem a připravte salát.
Těstovinový salát s jablky
Potřebujete:
1 cuketu, 1 rajče, půl červené papriky, 2 červená jablka, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, lístky bazalky, posekanou petrželku, 200 g těstovin, sůl, pepř
Postup:
Cuketu, rajčata a papriku očistěte, omyjete a nakrájejte na kousky. Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše osmahněte na oleji, osolte a opepřete. Nasekané lístky bazalky a petrželku přidejte k zelenině. Těstoviny uvaříte podle návodu a smíchejte se zeleninou.
Zelný salát s jablky
Potřebujete:
150 g kuřecího masa, 2 jablka, 200 g ledového salátu, mrkev, 2 lžičky olivového oleje, sůl, pepř
Postup:
Plátky kuřecího masa osmahněte na oleji a nakrájejte na kostky. Mrkev nastrouhejte, salát omyjte a natrhejte. Jablka nakrájejte na kostičky. Ingredience smíchejte a dochuťte solí a pepřem.