Pro Asiaty není vaření jen nutnou potřebou k nasycení hladového žaludku. Znamená pro ně o hodně víc - je to hotové umění, spojující chuť a zdraví. Tato harmonie se stará o to, aby zkonzumovaná jídla prospívala tělu a neukládala se v podobě tukových polštářků. Kdo si tento princip vezme k srdci a přitom bude jíst rozmanitá jídla se zeleninou a s co nejnižším množstvím tuku, nebude mít se svojí postavou starosti. Bez problémů tyto potraviny seženete v běžných obchodech nebo v prodejnách s biopotravinami.
Zázvor
Kořen zázvoru je vhodný na ochucení zeleniny, ryb, masa a do aromatických polévek. Pomáhá při nevolnosti a prochladnutí, podporuje látkovou výměnu a přispívá ke zvýšené spotřebě energie. Kořen oloupejte, nasekejte najemno nebo nastrouhejte, můžete ho vařit i nakrájený na tenké plátky. Zbytek nepoužitého kořene očistěte, zabalte do potravinové fólie nebo zmrazte. Může se vám hodit příště!
Mladý pórek
Chřupavý, čerstvý pórek tvoří neodmyslitelnou součást klasické domácí stravy nebo specialit asijské kuchyně. Šťáva z pórku udržuje krev řídkou, ochraňuje organismus před rakovinou a snižuje hladinu tuku. Kromě toho se stará o vyrovnanou hladinu cukru v krvi, brzdí chuť na sladké a podporuje tvorbu zeštíhlovacích hormonů.
Čínské zelí
Asijská "sestřenice" našich tradičních odrůd zelí je jemnější, stravitelnější a nízkokalorická. Při trávení čínského zelí spotřebuje tělo dokonce víc energie, než je v samotném zelí. To zabezpečuje plynulé rozpouštění tuků. Syrové čínské zelí chutná jako salát, můžete si ho však připravit i dušením na pánvi.
Česnek
Tato zelenina vám pomůže snížit hladinu cukru v krvi a podpoří odbourávání tuku. Zároveň zlepšuje obranyschopnost organismu, detoxikuje a pročistí cévy a trávicí systém. Spolu se zázvorem a pórkem patří česnek ke klasickým asijským ostrým pochutinám. Používá se však střídměji než v jižní Evropě. Jeho chuť nesmí v jídle převažovat, zjemňuje se s pomocí sójových klíčků a sójové omáčky, aby se dosáhlo rovnováhy chutí.
Ředkvičky a ředkve
Je jedno, jestli máte oblíbenou červenou, bílou nebo černou. Díky velkému obsahu vitaminů C jsou skvělými požírači tuku. Zároveň regulují trávení a pomáhají při zánětech. V Asii se používají nastrouhané nebo nasekané a připravené na pánvi. Marinované ředkvičky se hodí i jako příloha k sushi.
Sójové klíčky
Tvoří základ asijské kuchyně. Asiaté je jedí s různými omáčkami nebo s tvarohem. Zajišťují potřebnou denní dávku bílkovin. Tělu dodají novou sílu a postarají se o fungování růstových hormonů, které formují postavu. Před přípravou jídla sójové klíčky předvařte, marinujte nebo s nimi okořeňte neochucené tofu. Chutná to výborně!
Asijské hřiby
Asijské hřiby jsou dobré bílkovinné zdroje s vysokým obsahem vitaminů. Díky množství výživných látek jsou ideální při redukční dietě. Čerstvé hřiby nakrájejte na menší kousky, odstraňte zašpiněná místa a 15 minut vařte. Sušené hřiby namočte před přípravou jídla nejméně na hodinu do horké vody nebo vývaru. Pozor, při namáčení houby několikanásobně zvětší svůj objem. Výluh z hřibů můžete později použít do omáček.
Příprava jídel
Většina asijských jídel se připravuje dušením nebo krátkým osmažením na minimálním množství tuku na pánvi. K libovému masu si Asiaté dopřejí velké množství zeleniny a jako přílohu používají hlavně rýži. Žízeň zahánějí pitím minerálních vod nebo zeleného čaje.