Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Paltrow, Cruz, Madonna: Hubnou v posteli!

Madonna s hlubokým výstřihem a černými brýlemi v nejnovější reklamě
2. dubna 2010 | 16:41

Kvalitní spánek nelze podceňovat. Ovlivňuje zdraví, půvab a svým způsobem i hmotnost. Regenerace organismu, která během něj probíhá, totiž potřebuje energii spalující tukové zásoby.

Naopak lidé spící méně než šest hodin, mají věší tendenci na váze přibírat. K takovému poznání došli vědci v rámci posledních výzkumů. Z nich vyplývá, že špatné spánkové návyky mohou vést k nárůstu hmotnosti až o jeden kilogram týdně.

Viníci jsou hned dva. Prvním je hormon s významným vlivem na metabolizmus, grelin . Ten mozku dává signál k přijímu potravy. Druhým je tkz. hormon hladu leptin  (protein tvořený v buňkách tukové tkáně) ovlivňující pocit sytosti. Při nedostatečném spánku hladina grelinu v krvi stoupá a leptinu naopak klesá. Výsledkem je, že se nevyspalý člověk zbytečně přejídá.

Krédo Gwyneth Paltrow

Hollywoodská star Paltrow dělá vše proto, aby spala kvalitně: . „Úderem desáté hodiny večer vypínám počítač, mobil i televizor. Říkám tomu ‘elektronický západ slunce’. Jen tak mám jistotu, že všude bude naprostá tma a můj spánek bude opravdu hluboký.”

Poučená herečka totiž ví, že tělo ve tmě produkuje melatonin, jenž  je krevním řečištěm transportován k buňkám a ty mu přizpůsobí látkovou výměnu. Nastartuje se regenerace metabolismu. Do hry se zapojí i růstový hormon. Celý proces obnovy vyžaduje velkou dávku energie, která se z tukových zásob odčerpá.

Pozor na nevhodné potraviny

Jíst před spaním je špatné. Na černé listině jsou především těžká jídla. Káva, černý čaj, kolové nápoje. To samé platí pro alkohol, jenž zabraňuje snění. Narušuje tkz REM fázi spánku odpovědnou za psychické rozpoložení po probuzení.

Triky hvězd

Penelope Cruz. Světově známá španělská herečka spí devět hodin denně . Tvrdí, že tím si jisí krásnou pleť a sexy postavu.

363086:gallery:true:true

Madonna. Nosí speciální hodinky zn. Philip Stein, které mají dobrému vydatnému spánku pomáhat.

Madonna s hlubokým výstřihem a černými brýlemi v nejnovější reklamě
Autor: keystone

Gwyneth Paltrow. Tmou je přímo posedlá a bez masky přeš oči neusne.

362098:gallery:true:true

Autor: lena, frč