Dlouhodobý půst vám shodit kila nepomůže. Jen tím dosáhnete toho, že tělo začne panikařit a své tukové zásoby chránit a schovávat si je na horší časy. A výsledek? Nehubnete.
Vhodná skladba jídelníčku napomůže stoprocentně redukci vaší hmotnosti. Stačí jen vědět, jak na to. Abyste netápali, co je vhodné a co ne, vytvořil pro vás Blesk s nutriční terapeutkou Věrou Královou tabulku vhodných a méně vhodných potravin.
Jak upravit stravu?
Základní princip spočívá v omezení příjmu energie, hlavně cukru a tuků (zejména živočišného původu). Strava by přitom měla být co možná nejpestřejší, pravidelná a rozdělená do většího počtu menších dávek. Ideální je 4–5 porcí denně. Intervaly mezi jídly by měly být 2,5–3 hodiny. Nikdy ne delší než 4 hodiny!
Počet kalorií je individuální
Při sestavování »hubnoucího « jídelníčku je třeba zohlednit věk, pohlaví a fyzickou aktivitu. „Abyste zhubli, měli byste přijmout asi o 2500 kJ/denně méně než dřív,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová. „Energetická hodnota by nikdy neměla klesnout pod 5000 kJ za den.“ Přísnější diety byste měli držet jen pod přísným dohledem odborníků.
| Vhodné potraviny | Méně vhodné potraviny | |
| Ovoce | všechny druhy syrového ovoce, neslazené kompotované ovoce | kompoty a pyré a džemy slazené cukrem nebo energetickým sladidlem |
| Zelenina | všechny druhy syrové zeleniny a neslazeně nakládané zeleniny | všechny druhy ve slazeném nálevu |
| Mléko | mléčné výrobky nízkotučné nebo polotučtné mléko, jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobky | tučné mléko, tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky |
| Přílohy | brambory, rýže (lépe natural), celozrnný chléb, celozrnné těstoviny | knedlíky, těstoviny, bílý chléb a pečivo |
| Tuky | margaríny se sníženým obsahem tuku, rostlinné oleje | máslo, sádlo, škvarky |
| Vejce | pouze do pokrmů a pomazánek | vejce jako samostatný pokrm |
| Maso | masné výrobky drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí, ryby | tučné maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy |
Dobrá rada: Jednou týdně můžete zařadit tzv. odlehčovací den. Konzumujte pouze ovoce a zeleninu v množství zhruba 1,5kg za den. Nezapomínejte přitom na dodržování pitného režimu.
Více o jídelníčku, energetických hodnotách potravin a jiná doporučení týkající se zdravého stylu se dozvíte na www.flora.cz nebo na tel.: 800 175 324




