Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Netradiční dieta: Zhubněte podle fází Měsíce

Na pevnost vaší pokožky mají pozitivní vliv také extrakty z moruše, zázvoru a řas.
21. července 2009 | 10:14

Bojujete pořád s několika kilogramy navíc a nemůžete se jich zbavit? Pořiďte si kalendář s vyznačenými měsíčními fázemi a vyzkoušejte netradiční dietní program.

Je důležité, abyste věděla, zda Měsíc dorůstá, ubývá, je nov, zda je pár dní před úplňkem nebo po něm. Pomůže vám to rychleji zhubnout.

NOV
I dva předchozí dny jsou optimální pro jednodenní pročištění organismu nebo dietu. Tělo se v té době nejúčinněji zbavuje škodlivin. Je to čas vhodný na očistné kúry, půst i zahájení diety. Pokud v den novu začnete s dietou, snadněji ji dodržíte. Neměla byste zapomínat na bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy.

Zázračné nápoje
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Dorůstající Měsíc
S přibývajícím Měsícem máte větší sklon k přejídání. A důsledek? Přibíráte. Kalorická jídla se v tomto období spíše přemění na přebytečná kila. Překypujete velkým množstvím energie, proto byste se měla zaměřit na fyzickou aktivitu, meditace, turistiku, pořádání nějaké činnosti nebo uměleckou tvorbu. V tomto období konzumujte zejména zeleninu, ryby a nezapomínejte pít hodně tekutin.

Úplněk
Úplněk znamená změnu. Je to ideální čas i na půst nebo diety. Půst začněte již dvanáct hodin před úplňkem. Naordinujte si ovocný den, tělo tak očistíte od škodlivých látek.

Na vánočním stole by nemělo rozhodně chybět ovoce! A v posledních letech nejde jen o tuzemská jablka! Sváteční talíř čím dál častěji zdobí ovoce exotické.
Autor: archiv

Ubývající Měsíc
Pokud se rozhodnete v tomto období držet dietu, můžete poměrně rychle a natrvalo zhubnout, protože při ubývajícím Měsíci vám nepřijde tak těžké méně jíst, což znamená, že spíše zhubnete. V této době nebudete ani při vyšším apetitu a kalorickém jídle až tak přibírat. Z těla se také dobře vylučují škodlivé látky. Detoxikační režim doplňte bylinkovými čaji.

S bramborami a slunečnicovými semínky
Autor: Michal Protivanský

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK

1. DEN

SNÍDANĚ: 1 krajíc celozrnného pečiva, 1 PL sýru cottage, zelená paprika

SVAČINA: 1 pomeranč

OBĚD: Krémová brokolicová polévka (uvařte menší brokolici rozdělenou na růžičky, přidejte 250 ml nízkotučného mléka a po dovaření polovinu brokolice rozmixujte, přidejte druhou polovinu uvařenýchdrobných růžiček brokolice, dochuťte petrželkou a solí),
Tofu s dušenou zeleninou (200 g různé zeleniny pokrájajte na nudle a poduste, přidejte 80 g sýra tofu pokrájených na kostky, dochuťte bylinkami, solí a 1 PL rajčatového pyré)

SVAČINA: 250 ml jahodového mléčného koktejly

VEČEŘE: Kuřecí salát (smíchejte 150 g na nudličky nakrájených kuřecích prsou připravených na přírodní způsob se 100 g čerstvé zeleniny)

2. DEN

SNÍDANĚ: 2 PL ovesných vloček smíchejte se 125 ml bílého jogurtu

SVAČINA: 1 kiwi, 1 mandarinka

OBĚD: Jarní polévka (vývar z jarní zeleniny) - malý talíř,
Krůtí prsa na srbský způsob (orestujte 150 g masa a poduste s 2 rajčaty, 2 paprikami a cibulkou, solí, mletou červenou paprikou a podávejte s 50 g rýže natural)

SVAČINA: krajíc celozrnného chleba, 2 plátky kuřecí šunky, listy zeleného salátu

VEČEŘE: Zapečené plněné žampiony, obloha z čerstvé zeleniny (směsí připravenou z tvarohového sýra, pokrájených 2 plátků šunky, oloupaného velkého rajčete a jarní cibulky naplňte umyté 4 větší kloboučky žampionů, zakryjte plátkem netučného tvrdého sýra a zapečte)

3. DEN

SNÍDANĚ: 1 krajíc celozrnného pečiva, tuňák z malé konzervy, rajče

SVAČINA: jablko

OBĚD: Tomatová polévka s fazolí (poduste papriku a fazole, dochuťte nasekanými bylinkami, česnekem a kořením chilli, podlijte rajčatovou šťávou a podávejte s 1 PL strouhaného tvrdého sýra)
Špenátová omeleta s vařenými bramborami, obloha čerstvá zelenina (vařené brambory pokrájejte na plátky a rozložte spolu se špenátovými listy na pánev, zalijte vejci rozšlehanými v trošce mléka a opečte)

SVAČINA: 250 g červeného melounu

VEČEŘE: Kedlubnový salát (smíchejte: 1 kedluben, 4 ředkvičky, hrst rukoly, 1 plátek šunky a 1 vejce uvařené natvrdo)

Autor: NČPŽ, lena