Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

100 nesmyslů o jídle: Co děláte špatně?!

Archív
8. června 2009 | 11:40

Hranolky? Po těch se tloustne! Hodně cukru? Zaděláváte si na cukrovku! Dieta a uzeniny? To nejde k sobě… Omyl, omyl, omyl! To, co se mezi lidmi říká o stravování, výživě nebo hubnutí, ještě nemusí být pravda. Některé mýty o jídle jsou už dávno vyvrácené!

Změnily se technologie, lékařské výzkumy také leccos obrátily naruby a nedělní oběd nemusí nutně znamenat kus pořádně prorostlého vepřového. Blesk proto varuje: Nevěřte těmhle nesmyslům… Tady je 100 největších stravovacích omylů a chyb!

1. Po hranolkách se tloustne

Omyl! Tedy pokud je nesmažíte či nefritujete v několika litrech oleje. Zdravou variantou jsou hranolky, které se připravují na suchém plechu v troubě. Pak obsahují minimum tuku, chutnají výborně a jsou mnohem zdravější než opečené ve friťáku.

2. Po 17. hodině se nesmí jíst

Omyl! Doporučuje se nejíst dvě až tři hodiny před spaním. Pokud se tedy nechystáte na kutě po večerníčku, klidně si dopřejte večeři o hodinku později.

3. Sýry jsou zdravé


Omyl! Bohužel hlavně v Česku tolik oblíbené taveňáky mají vysoké procento tuku. Ideální je konzumovat sýry s 30 % a nižším obsahem tuku.

4. Coca-cola pomáhá při průjmu

Omyl! Pít colu při průjmu je nebezpečné. Vysoký obsah cukru v nápoji způsobuje ještě větší vylučování vody – to není při průjmu vhodné.

5. Půst je zdravý

Omyl! Nezhubnete. Jen se odvodníte a ochabnou svaly. Tuk zůstává. Tělo si dělá si rezervy tukových zásob pro další pokus (jojo efekt).

6. Cukr způsobuje cukrovku

Omyl! Tělo potřebuje denně 100 až 200 g cukru. Potřebujete ho pro správnou činnost mozku, ledvin, svalové hmoty a krevního oběhu. Správné množství hladiny cukru také udržuje stabilní tělesnou teplotu. Problém nastává při nadměrné konzumaci. Ta může způsobit nadváhu a také už zmíněnou cukrovku.

7. Po light produktech se hubne

Omyl! Light potraviny mají buď snížený obsah tuku nebo cukru. Také některé další složky (např. zahušťovadla) energetický příjem zvyšují.

8. Biopotraviny jsou lékem na všechno

Omyl! Jsou jen zárukou toho, že byly vypěstovány bez umělých hnojiv a chemických postřiků a dobytek se pásl v přírodě. Biopárek nebo biochipsy jsou však stejně tučné jako jejich průmyslové protějšky.

9. Tmavé pečivo je vždy celozrnné


Omyl! Může být jen přibarvené pražením ječmene nebo žita. Dívejte se na složení. Mouka, které je v chlebu nejvíce, musí být na prvním místě.

10. Při dietě jsou uzeniny tabu

Omyl! Šunku, kladenku nebo moravské uzené si klidně dejte. Ale na párky a levné či trvanlivé salámy zapoměňte. Obsahují minimum masa.

11. Ořechy jsou zdravé a vhodné při dietě

Omyl! Deset deka oříšků má vesměs 2 až 3 tisíce kilojoulů, což je polovina doporučeného denního příjmu při hubnutí.

12. Tuk z jídla se ukládá do tukových polštářů na těle

Omyl! Tuk je životně důležitá složka výživy. Je obsažen v masu, v mléčných výrobcích a sladkostech. Denně by ho měl každý zkonzumovat 80 – 120 g za den. Pokud se tento limit zásadně překračuje, pak může tuková složka v potravinách způsobit obezitu a vysoký cholesterol.

13. Stoprocentní a nepřislazované džusy jsou jako zdravá výživa

Omyl! Džusy sice obsahují vlákninu, což je jejich plus, ale také spoustu ovocného cukru, a to je jejich minus. Litr znamená 2000 kJ. Raději si je řeďte poměrem 1:1

14. Kalorie jdou na tloušťku


Omyl! Každý člověk (podle toho, co dělá) by měl denně přijmout 1400 až 2000 kcal (5880 – 8400 kJ). Kdo zkonzumuje méně doporučeného kalorického příjmu, jeho mozek přeřadí na úsporný režim a to málo energie si ukládá do tukových zásob.

15. Ovoce je zdravé

Omyl! Obsahuje sice spoustu vitamínů, ale také mnoho cukrů. Takže vhodné je ho konzumovat hlavně dopoledne nebo před sportovním výkonem, večer už určitě ne. Energie z ovoce nemá šanci se před spaním efektivně zpracovat.

16. Je třeba užívat vitaminové doplňky

Omyl! Odborníci naopak varují před přílišným a neuváženým užíváním potravinových a vitamínových doplňků. Tělo stejně část z nich neumí zpracovat.

17. V malé míře může být pivo prospěšné.

Omyl! Jde však skutečně o velmi, velmi malé množství, což lidé chápou často nesprávně. U mužů se jedná o pouhý půllitr piva denně, u žen o tři deci piva denně.

18. Když vypiji denně dost čaje, kávy a 100% ovocných džusů, nemohu mít nedostatek tekutin.


Omyl! Černý čaj, stejně jako zelený a káva, obsahuje kofein, který organismus odvodňuje. 100% džusy obsahují vlákninu, která na sebe v trávicím traktu váže tekutiny.

19. Ovocný jogurt je zdravý

Omyl! Ovocných jogurtů je celá škála. Mohou obsahovat kromě zdravé bílkoviny a živých biokultur také mnoho tuků i cukrů. Proto je dobré si přečíst energetické údaje na obalu.

20. Zelenina chrání před rakovinou

Omyl! Žádné výzkumy odborníků v EU nepotvrdily vliv konzumace zeleniny na sníženou možnost nádorových onemocnění.

21. Čokoláda není zdravá

Omyl! Ovšem není čokoláda jako čokoláda. Pokud sníte kousek kvalitní čokolády s obsahem kakaového oleje, rostlinného tuku a množstvím cukru mezi 30 až 40 g, nijak si neublížíte ani nepřiberete. Naopak levné »čokolády« ani čokoládami doopravdy nejsou. A ty právě pro linii představují největší nebezpečí. Obsahují jen mnoho cukrů a přemíru tuku.

22. Po bramborách se tloustne

Omyl! Objem sacharidů v bramborách je menší než u rýže, těstovin a knedlíky. Takže brambory při hubnutí ano.

23. Mléko zahleňuje

Omyl! Dodnes neexistuje klinická studie, která by tento argument podporovala. Mléko a mléčné výrobky jsou pro naše zdraví velice důležité.

24. Když potřebuji zhubnout, musím vyměnit tuky za sacharidy


Omyl! Tento přístup k hubnutí, který byl populární v osmdesátých letech, prostě nefunguje. I když je potravina označena jako »bez tuku«, může přesto obsahovat velké množství kalorií ze sacharidů nebo i přímo cukru.

25. Zaručeně fungující dietou je dělená strava

Omyl! Sacharidy a bílkoviny se prý spolu nesnášejí, což vede k zažívacím potížím a následně k přibírání na váze. Avšak jen velmi málo jídel jsou čisté sacharidy nebo čisté bílkoviny, většinou jde o mix obou.

26. Kečup škodí dětem

Omyl! Koncentrace barviv nezpůsobí o nic víc škody než normální jablko

27. Vejce zvyšují cholesterol

Omyl! Zvyšovaly by ho výrazně, pokud byste konzumovali víc než 5 kousků týdně. Podle odborníků ale zdravému člověku ani jedno vejce denně neuškodí.

28. Po ovoci se nesmí pít

Omyl! Ne po každém. Některé ovoce můžete spláchnout douškem vody bez obav. Ale rozhodně se nedoporučuje pít po peckovitém ovoci, zvláště třešních.

29. Musíte vypít minimálně osm sklenic vody denně

Omyl! Neustálé zdůrazňování pitnému režimu může vést až k hysterii, kdy se do sebe člověk snaží nalít co nejvíce tekutin. Příliš mnoho vody může vést až k sodíkové nerovnováze v těle.

30. Existují jídla, po kterých se hubne

Omyl! Pouze zbožné přání. Nejblíže tomuto mýtu je dieta založená na zvýšeném příjmu vlákniny.

31. Tuky jsou nezdravé

Omyl! Tuky hradí podstatnou část celkové energetické potřeby organismu. Malé množství rostlinných tuků (nejlépe olejů) je zdraví velice prospěšné.

32. Pití zabrání kolapsu z horka

Omyl! Jen částečně, a vhodné jsou pouze ovocné čaje, zelený čaj, voda nebo ředěné méně sladké šťávy. Nevhodná je káva, černý čaj, alkohol.

33. Tělo potřebuje sůl, není-li jídlo pořádně slané, je třeba ho dosolit


Omyl! Tělo sice opravdu sůl potřebuje, ale v Česku se solí nadmíru. Sůl často přebije veškerou chuť pokrmu. Za den byste neměli překročit množství 1 čajové lžičky soli.

34. Přísady jsou vždycky nebezpečné


Omyl! Všechny u nás přípustné přísady (např. barviva, konzervační prostředky, chuťové a aromatické přídavky) podléhají přísným testům nezávadnosti. Jsou povoleny, jen když našemu organismu neškodí.

35. Sladidla jsou nebezpečná

Omyl. Žádné studie nedokazují, že umělá sladidla škodí zdraví. Pokud jsou jimi slazeny nápoje, neobsahují žádné nebo minimum kalorií. To ocení především ti, kteří chtějí shodit.

36. Hladovět znamená hubnout

Omyl! Pokud hladovíte, organismus okamžitě přepne do úsporného režimu a i to málo, co sníte si uloží do tukových zásob na horší časy.

37. Nesnídat znamená hubnout

Omyl! Bez snídaně se tělo obtížně nastartuje na denní provoz. Také tělesná teplota je nižší než by měla být. Naopak platí, kdo nesnídá, přibírá na váze.

38. Ovoce, zelenina, obiloviny jsou vždycky zdravé

Omyl! Pokud se budete živit jen jimi, můžete trpět nadýmáním a průjmem. A strava složená jen z obilnin může vést až k podvýživě.

39. Vápník způsobuje kornatění tepen

Omyl! Při kornatění tepen vznikají na žilních stěnách nenadálé usazeniny, příčinou ale není vápník. Ten je pro tepny škodlivý až v případě, že už jsou poškozeny.

40. Syrové potraviny v žaludku kvasí

Omyl! Člověk je přežvýkavec, a proto mu jídlo v žaludku nemůže zkvasit.

41. Máslo zvyšuje hladinu cholesterolu

Omyl! Množství cholesterolu v másle nebo margarínu je tak nízké, že jeho hladinu v krvi neovlivňuje.

42. Ovocná příchuť je z ovoce

Omyl! Citronový čaj není totéž co čaj s příchutí citronu. Zatímco první je vyroben ze skutečných citronů, druhý je pouze ochucen aromatickou látkou, třeba kyselinou citronovou. Stejné je to se zmrzlinou, dezerty, bonbony, sirupy a limonádami.

43. Vláknina chrání před rakovinou

Omyl! Čtyřleté sledování více než 4000 dobrovolníků neprokázalo žádný rozdíl mezi těmi, kteří jedli stravu bohatou na vlákninu, a těmi, kteří se stravovali normálně.

44. Dojíst po dětech nevadí

Omyl! Pokud to děláte pokaždé, s odůvodněním, že to přeci nevyhodíte. Škodíte sami sobě. Díky dojídání zvýšíte výrazně svůj kalorický příjem

45. Dietě napomůže bílé víno


Omyl! Tedy pokud ho vypijete deci, tak je to zanedbatelné. Dvojka vína má 450 kJ, vypijete-li lahvinku, přijmete skoro 1500 kJ a samé cukry!

46. K zakázaným potravinám si nesmím ani přivonět

Omyl! Dieta nesmí být obdobím mučení. Občas můžete hřešit. Pokud máte nezvladatelnou chuť na čokoládu, malý kousek si s klidným svědomím dopřejte.

47. Méně jídla znamená méně kalorií

Omyl! Zkuste jíst alespoň 3 jídla denně. Začněte ráno zdravou snídaní. Snídaňové menu vybírejte obezřetně. Nízkokalorický muffin může obsahovat až 400 kalorií, proto experti doporučují raději vajíčko, krajíc chleba a sklenici 100% džusu. Po takové snídani (obsahuje 250 kalorií) budete určitě zasyceni až do oběda.

48. K snídani stačí hrnek kávy

Omyl! Hlavní část celodenního jídla by se měla snít během rána, dopoledne a brzkého odpoledne. Snídaně je grunt! Podle čínské medicíny jsou ideální například kaše.

49. Pouze umělá sladidla při dietě

Omyl! Umělá sladidla jsou sice bez kalorií, ale ovšem pozor, tento cukr necukr podporuje chuť na sladké. To je způsobeno snížením hladiny glukózy v krvi po jeho konzumaci.

50. Karob je dietní čokoláda

Omyl! Myslíte si, že výměnou čokolády za karob (rostlina podobné chuti jako čokoláda) máte vystaráno? Chyba lávky. Karob má totiž stejné množství kalorií, sacharidů a bílkovin jako čokoláda.

51. Po pilulkách se hubne

Omyl! Kdyby bylo hubnutí tak jednoduché, běhají po světě jenom hubeňouři. Nedejte na tlak výrobců a nečekejte od běžných pilulek zázraky. Chcete-li, aby zabraly, musíte se přičinit sami. Pilulky jsou jen berlička.

52. Při hubnutí je vhodné jíst dia jídlo

Omyl! To je určeno diabetikům. Slazeno je umělými sladidly, ale tuku např. v dia čokoládě je stejné jako v té normální

53. Přísná dieta – dobrá dieta

Omyl! Diety mají neblahý dopad na vaše stravovací návyky. Mohou zvyšovat touhu po jídle až do takového extrému, že sníte, na co přijdete.

54. Light zmrzlinu si při hubnutí mohu dát každý den

Omyl! Zmrzlina je sice vodová a bez tuku, ale zase může být dost sladká nebo přeslazena aspartamem. Při dietě si ji dejte za odměnu, ne každý den.

55. Medem proti alergii

Omyl! Medem se alergii neubráníte. Alergii většinou způsobuje podráždění pylem ze stromů a trav, kdežto med tvoří většinově pyl květin. Pyl, který způsobuje alergii, tak není stejný jako ten, ze kterého včely vyrábějí med.

56. Čerstvé ovoce je vždycky zdravější než mražené

Omyl! Ovoce a zelenina uvadající v lednici ztrácí rychle vitamíny. Stejně tak dlouho nakrájená zelenina na prkýnku přijde působením vzduchu o většinu vitaminů. Mražené nebo konzervované ovoce tak má často více důležitých živin.

57. Aby byl člověk zdravý, musí užívat vitaminové doplňky

Omyl! Naopak, tělo stejně část z nich neumí zpracovat, a dokonce může dojít i k předávkování vitamíny. Lidé, kteří jedí dost ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a vůbec pestrou stravu se bez vitaminových a potravinových doplňků obejdou.

58. Místo vyčištění zubů stačí žvýkačka

Omyl! Kartáček na zuby nemůže nic nahradit. Když se povlak na zubech nesetře, nic nepomůže.

59. Lžička sem, lžička tam nevadí


Omyl! Většinou si ani neuvědomujete, kolik kalorií denně přijímáte. Jedna lžička salátového dresinku navíc přidá 75 až 100 kalorií, lžička másla navíc 102 kalorií a pytlík brambůrek až 162 kalorií.

60. Při dietě není důležitá délka spánku

Omyl! Spánek je při hubnutí hodně důležitý, proto ho neošizujte, ale zas také to s ním nepřehánějte. Oba extrémy vám totiž přivodí podrážděnou náladu, následné sklony omezit dietu a jíst jen nezdravé věci pro doplnění energie. Ideální doba spánku je okolo sedmi hodin denně.

61. Sádlo nemá v jídelníčku co dělat

Omyl! Jídelníček by měl obsahovat i malé množství živošišných tuků.

62. Minerálky prospívají zdraví

Omyl! Dospělý člověk by neměl vypít víc jak litr minerálky denně. Ideální množství je půl litru. Navíc by se druhy minerálek měly střídat.

63. Před jídlem se nemá pít, protože voda »zaplácne« žaludek


Omyl! V žaludku se nachází žaludeční kyselina, která jídlo rozkládá. Kdybychom ji chtěli »zředit«, museli bychom vypít několik litrů tekutin.

64. Coca-cola rozpouští maso

Omyl! Maso se kvašením nerozkládá. Kyselina fosforečná v cole způsobuje pouze to, že nabobtná.

65. Alkohol spaluje tuky

Omyl! Alkohol tuky nespaluje, ale naopak zvyšuje chuť k jídlu.

66. V mikrovlnné troubě se zničí více živin než při vaření

Omyl! Záření z mikrovlnné trouby přivádí molekuly (především vody) v potravinách ke tření. To vede k rychlému a rovnoměrnému zahřívání, keré živiny naopak chrání.

67. Ananas spaluje tuky

Omyl! Ananas sice obsahuje enzymy pro spalování tuků, ale žaludek je po přijetí zničí. Zároveň se do těla dostanou jednoduché cukry, které budou na váze znát.

68. Ženy při cvičení jen nabírají svalovou hmotu, ale nehubnou

Omyl! To, jestli se při cvičení hubne nebo se zpevňují a rostou svaly závisí na druhu cvičení, nikoli na pohlaví.

69. Po polévkách se tloustne


Omyl! Záleží na tom, jaké polévky jíte. Gulášová nebo dršťková se na váze podepíšou, ale čiré vývary rozhodně ne.

70. Jedno »velké« jídlo denně bohatě stačí

Omyl! Pokud se tělo »nacpe jen jednou denně, tráví jídlo dlouho a se člověk cítí unavený a ospalý. Menší jídla znamenají pro trávicí soustavu menší námahu a nižší dávky potravin budou také účinněji vstřebány a zpracovány.

71. Pálivá paprika a zázvor zrychlují metabolismus

Omyl. Tyto potraviny zvyšují metabolismus jen zcela nepatrně a určitě ne do té míry, že by bylo možno v klidu očekávat snížení nadváhy.

72. Poškrábaná teflonová pánev může způsobit rakovinu

Omyl! Teflonová vrstva pánve se začíná rozkládat při teplotě nad 260 stupňů. Nezáleží na tom, jestli je poškrábaná, či ne.

73. Alkohol rozproudí krev a může být zdravý

Omyl! Pouze malé množství opravdu prospívá srdci. Je to ale tak deci vína nebo třetinka piva denně. Víno, stejně jako pivo, obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.

74. Po čokoládě se tvoří pupínky

Omyl! Na kvalitu pleti má zásadní vliv genetika, k jejím hlavním nepřátelům patří kouření a přemíra sluníčka. Příčiny tvorby pupínků jsou téměř vždy hormonální povahy.

75. Nadměrná komzumace čaje a kávy nemá na odvodnění organizmu vliv

Omyl! Obojí obsahuje kofein, který je močopudný a organismus odvodňuje.

76. Listový salát je rozhodně velmi zdravý

Omyl! Pokud je pěstovaný venku, pak jistě. Ty skleníkové mohou obsahovat velké množství dusičnanů.

77. Jídla z hub se nesmí ohřívat

Omyl! Je to dáno tím, že obsahují hodně vody a bílkovin a proto se rychle kazí. Proto by se neměly uchovávat při pokojové teplotě a pak ohřívat, ale pokud je dáte do lednice a nenecháte déle, jak 24 hodin, pak je ohřát i v pohodě sníst můžete.

78. Čerstvé mléko je zdravější než to z krabice


Omyl! Rozdíl v počtu živin by měl být minimální, protože to v krabici bylo jen krátce zahřáto.

79. Pojídáním grepů spalujeme tělesný tuk


Omyl! Tahle výhoda nebyla žádnou studií potvrzena.

80. Sójové karbanátky jsou zdravější než hovězí hamburgery

Omyl! Sója ve všech podobách obsahuje fytoestrogeny, tj. estrogeny rostlinného původu. Přítomnost tohoto ženského hormonu v našem těle je v pořádku. Ale velké množství jeho rostlinné podoby není dobré. Takže opět – nic se nesmí přehánět! A karbanátky, ať jsou jakékoli, se pečou na oleji.

81. Ginkgo biloba zlepšuje paměť

Omyl! Studie, které to prokazují ale byly dělány na lidech s Alzheimerovou chorobou, u zdravých nebyl tento efekt prokázán. Ovšem co funguje spolehlivě, je dostatek spánku.

82. Je jedno, jestli jím máslo nebo margarín (rostlinný tuk), po obojím se tloustne.


Omyl! Energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. Čerstvé máslo, máslo a stolní máslo obsahují minimálně 80 % tuku, zatímco rostlinné tuky obsahují většinou tuku daleko méně, některé výrobky pouhých 25 %.

83. Rostlinné tuky (margaríny) jsou náhražkou másla


Omyl! Margaríny byly vyráběny jako náhražka másla v době nedostatku surovin, zejména v období války, a proto jejich kvalita byla nízká. Ovšem dnes to je jinak - vyrábějí se z kvalitních surovin.

84. Dětské jídlo = poloviční porce jídla dospělého

Omyl! Rozhodně to tak není. Dětem nestačí jen menší porce, ale potřebují jídlo odpovídající jejich věku a fázi vývoje organismu.

85. Light potraviny jsou prevence nadváhy. Děti je prot mají jíst odmalička

Omyl! Děti potřebují pro svou zdravou výživu i tuky, jako zdroj energie. Navíc tuky podporují i tvorbu některých hormonů.

86. Děti nesmějí jíst žádné sladkosti

Omyl! Do zdravého dětského jídelníčku sladkosti patří, ale ne však denně. Vhodné je například sušené ovoce, u větších dětí oříšky, cereální tyčinky či čokolády s vysokým podílem kakaa.

87. Ze sladkostí se kazí zuby

Omyl! Pro vznik zubního kazu jsou určující tři faktory: bakterie, uhlohydráty a čas. Sladkosti samy o sobě tedy zubům neškodí, pokud dodržujete pravidelnou ústní hygienu. Stejně nebezpečné, ne-li horší je pro naše zuby časté pojídání potravin bohatých na škrob, například chipsů nebo ovesných vloček, bez následného vyčištění zubů.

88. Vláknina je pro děti velmi zdravá

Omyl! Trávicí systém malých dětí není na velké množství vlániny připravená. Děti pak můžou trpět průjmy nebo naopak nadýmáním a zácpou.

89. Jíst vnitřnosti je velmi nezdravé

Omyl! Játra a ledviny sice fungují v těle živočichů jako filtr, většinu nečistot ale pomáhají vyloučit ven z těla. Navíc jsou zdrojem některých vitaminů (vitamin A) a minerálních látek (například železo).

90. Je jedno, co jíme. Většina nemocí je stejně dědičná

Omyl! Životním stylem je možné zdravotní stav ovlivnit až ze 30 procent. Správný jídelníček pomáhá v prevenci např. srdečně-cévních nemocí, nádorových onemocnění, některých onemocnění metabolických, hladiny cholesterolu a tuků v krvi, obezity aj.

91. Děti musí dojídat

Omyl! Pokud budete dítě do jídla nutit, může si k němu vypěstovat odpor.

92. Dítě musí jíst denně maso

Omyl! Dětská strava má být pestrá a vyvážená. Patří tam i maso, ale rozhodně není nutné ho jíst každý den.

93. Konzumací mléka sílí kosti a zuby

Omyl! K tomu, abyste měli silné kosti a zuby, je kromě mléka a mléčných výrobků zapotřebí vyvážená strava a jód - ten může být například v mořských rybách nebo mořské soli.

94. Pojídání kyselých potravin, jako jsou pomeranče, narušuje acido-alkalickou rovnováhu organismu

Omyl! U zdravého člověka nemá charakter potraviny vliv na acido-alkalickou rovnováhu. Pomeranče a jiné "kyselé" ovoce a džusy představují významný zdroj vitaminu C a dalších živin!

95. Pro dobrý vývar se maso musí dát do studené vody a pomalu zahřívat tak, aby pustilo více šťáv do vody. Když se dá maso do horké vody, není vývar tak kvalitní.

Omyl! Při laboratorních testech se nic takového nepotvrdilo. Jediný rozdíl je, že vývar z masa vloženého do vroucí vody je zakalenější.

96. Rychle opečené maso je uvnitř šťavnatější

Omyl! Zatáhnutím se pouze vysuší vnější vrstva masa, s prostředkem to nehne.

97. Vodu solíme, až po varu. Pokud ji osolíme na začátku, bude trvat déle než se začne vařit

Omyl. Sůl nijak var nezpomalí.

98. Špenát prý dává hodně železa

Omyl! Nejslavnější z potravinových mýtů. Švýcarský výzkumník Gustav von Bunge však měřil sušený špenát. A protože tato zelenina se skládá z 90 % z vody, správný údaj pro špenát zní: 3,5 miligramu na 100 g.

99. Kuře ve fast foodu je přece light

Omyl! Nenechte se zmást zavádějícími jídelníčky ve fast foodech. Tady může grilované kuře nebo salát obsahovat více kalorií než hamburger.

100. Olivový olej je nejzdravější


Omyl! Úplně nejzdravější ne. Kvalitní místní řepkový olej má dokonce ještě více důležitých omega-3 nenasycených mastných kyselin. Další místa na žebříčku nejzdravějších olejů zaujímají lněný a sójový olej a olej z vlašských ořechů.

Autor: ida, růž